eur:
389.55
usd:
361.95
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ilyen búzatermés várható idén

Átlagos termés és átlagos ár várható a búzából idén - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József hozzátette: a betakarítás az időjárás még befolyásolhatja, a gazdálkodók kíváncsian várják, mit hoz Medárd.

Nyolc-kilencezer hektár között várható a betakarított terület búzából, 3 - 3,5 millió tonnánál nem lehet sokkal többre számítani - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, aki hozzátette: étkezésre, egyéb takarmánykiegészítőkre és exportra is egy-egymillió tonna juthat.

Bízunk abban, hogy a minőséggel semmiféle gond nem lesz - hangsúlyozta Vancsura József, aki elmondta azt is, hogy kilónként ötven forint körüli árat becsül a piac. Ahol normális a termés, elfogadható bevételhez juthatnak a gazdák ezzel az árral, ahol azonban a belvíz vagy az aszály károkat okozott, "ott vannak az emberek, ahol a part szakad."

Kukoricából az átlagnál többet, 1,2-1,3 millió hektárt vetettek, mert ahol a belvíz miatt a búza kipusztult, oda kukoricát tudtak vetni. Azt még nem lehet megmondani, milyen termés lesz, de egy átlag terméssel számolva hét-nyolcmillió tonna körül lenne az ideális.

Ha Medárd napján, június 8-án esik, akkor negyven napig fog esni - tartja a népi hiedelem. Vancsura József szerint akkor lehet jó évünk, hogy ha esni fog ott,  ahol eddig aszály volt, ahol pedig sok volt a csapadék, ott aszály lesz az aratás idejére.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×