eur:
400.7
usd:
367.49
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Navracsics: A világban helytállni elsősorban gazdasági téren kell

A Gazdasági Versenyhivatal a soros magyar uniós elnökség programsorozatában tartja meg az Európai Versenynap nemzetközi konferenciát. A rendezvényen előadást tartott Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa, és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is.

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a cégek és fogyasztók jogainak védelme azért fontos, hogy az 500 milliós belsőpiac hatékonyan működjön.

Hozzátette: feladatuk biztosítani, hogy a cégek ténylegesen versenyezzenek egymással. Elismerte ugyanakkor, hogy a visszaélések megakadályozására tett intézkedések nem mindig járnak sikerrel.

"Feladatunk, hogy rávegyük a cégeket, hogy betartsák a törvényeket. De ez egy kétirányú dolog. Nekünk is be kell tartanunk a jogszabályokat" - fogalmazott Joaquin Almunia, aki kiemelte: nagyobb hangsúlyt kell helyezni az ismételt szabálysértések büntetésére.

"A legfontosabb innováció, hogy a korai szakaszban is látható, milyen bírságra lehet számítani. Ez elősegíti a kommunikációt a felek között, és elkerüli az utólagos korrekciót. A státusz megbeszéléseket még szélesebb körben alkalmazzuk, nem csak az antitröszt, de a kartell esetében is" - tette hozzá.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszéde elején emlékeztetett rá: a magyar elnökség szlogenje, az "Erős Európa". Kiemelte: ma már a világban helytállni elsősorban gazdasági téren kell. Erre csak az képes, aki bírja a versenyt más piacokkal, más országokkal - tette hozzá Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: ez a függetlenség nem lehet elzárkózottság, mert a versenyhatóságnak politikai felelőssége is van.

Navracsics Tibor azzal zárta beszédét, hogy az elmúlt öt hónap tapasztalatai alapján mind az Európai Unió, mind Magyarország fontos lépéseket tett az erősebb Európa irányába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Bosznia-Hercegovina ellen játszik a magyar labdarúgó-válogatott Zenicában, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett egymással szeptemberben, a Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a magyar csapatnak két, a bosnyákoknak egy pontja van a csoportban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 18:52
×
×
×
×