eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

OECD: jövőre lehet három százalék feletti növekedés Magyarországon

Folytatódik az idén a globális gazdaságnövekedés részben az amerikai GDP-növekedés gyorsulására, de az ütem kisebb lesz a tavalyinál. Eközben több tényező, mint például a magas olajár és az euróövezeti adósságválság, együttesen stagflációs veszélyt vetít előre - közölte a Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán ismertetett féléves jelentése, amely szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idén 2,7 százalékkal, jövőre pedig 3,1 százalékkal nőhet, az államháztartásban pedig az idén többlet keletkezhet, jövőre viszont az uniós határértéknél nagyobb hiány várható.

A párizsi székhelyű szervezet az amerikai és az euróövezeti gazdaság idei növekedését most gyorsabbra teszi a fél évvel korábban vártnál. A japán gazdaság azonban visszaesik a márciusi természeti katasztrófa következményeinek a hatására.

Az OECD előrejelzése szerint az amerikai jegybank (Fed) a következő hónapokban kamatemelésbe fog. Az alapkamat 1,0 százalék lesz az év végén a jelenlegi 0-0,25 százalék után.

Az Európai Központi Bank (EKB) kivár a további kamatemeléssel, amire legközelebb várhatóan jövőre kerül sor. A jelenlegi 1,25 százalékos kamatszint 2012 végére 2,25 százalékra emelkedik. A nemzetközi szervezet szerint Japánban sem várható kamatváltoztatás az idén.

Az OECD 4,2 százalékos idei globális gazdaságnövekedéssel számol a tavalyi 4,9 százalék után, jövőre pedig 4,6 százalék lesz az ütem.

Angel Gurria, az OECD főtitkára úgy vélt, hogy még törékeny a globális gazdaság, a válságnak addig nincs vége, amíg a gazdaságok nem tudnak elég új munkahelyet teremteni. Vannak továbbá olyan aggodalmak - mondta -, hogy ha több kockázati tényező egyidejűleg jelentkezik, azok felerősítik egymást, és lényegesen lassíthatják a globális gazdaságnövekedést, elképzelhető a stagfláció kialakulása néhány fejlett országban.

Az OECD szerdán ismertetett legújabb előrejelzésében az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 2,6 százalékra javította fel a tavaly novemberi becslésében szerepelt 2,2 százalékról. Mérsékelten derűlátóbb az eurózóna gazdaságával kapcsolatban is, a térség idei várható GDP-növekedésével kapcsolatos várakozását 1,7 százalékról 2,0 százalékra módosította.

A Japánt ért természeti katasztrófa miatt az OECD most a szigetország 0,9 százalékos idei gazdaságcsökkenéssel számol a novemberben várt 1,7 százalékos növekedés helyett.

Magyarország három százalék felett lehet


A jelentés szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idén 2,7 százalékkal, jövőre pedig 3,1 százalékkal nőhet, az államháztartásban pedig az idén többlet keletkezhet, jövőre viszont az uniós határértéknél nagyobb hiány várható.

Az idei 2,6 százalékos többlet az ágazati különadók és a nyugdíjrendszer átalakítása révén jöhet össze. Jövőre a 3 százalékos uniós határértéket meghaladó, 3,3 százalékos hiány keletkezhet.

A GDP az idén 2,7 százalékkal nőhet, jövőre pedig 3,1 százalékkal - áll a jelentésben, amely szerint a gazdaságot elsősorban az export hajtja, de a belső fogyasztás is fokozatosan bővül majd.

A legfejlettebb ipari államokat tömörítő OECD előrejelzése eltér a kormány prognózisától. A kormány szerint a deficit az idén 2,94 százalék lesz, és jövőre 2,5 százalékra mérséklődik, a gazdasági növekedés pedig az idén három százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos lesz.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×