eur:
388.83
usd:
361.99
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Kiknek ajánlják az árfolyamrögzítést?

Csak azoknak ajánlják a szakértők az árfolyamrögzítést, akik jelenleg nehezen tudják fizetni a lakáshitel törlesztőrészleteit. A kormány várhatóan csütörtökön jelenti be, miben állapodott meg a bankszövetséggel a bajbajutott devizahitelesek megsegítéséről.

Amit eddig a csomagról lehet tudni az az, hogy a programban résztvevő jelzáloghitelek törlesztési árfolyamát 180 forinton rögzítenék, ami a jelenlegi 215 forint feletti árfolyamhoz képest azonnali könnyebbséget jelent azoknak, akik törlesztenek, de nehezen.

A rögzített árfolyam ugyanakkor 2015 júniusáig lehetséges, addig az árfolyam-különbözet egy gyűjtőszámlán gyűlik, és aztán azt is vissza kell fizetni a hitel futamidejének végéig. Azaz így csak időben tolódik el az árfolyamkockázat.

Az fentiekhez még azt érdemes tudni, hogy a legtöbben 160 forintos svájci frank árfolyamnál vették fel a devizahitelt. A portfolio.hu számításai szerint a 180 forintos rögzítéssel a törlesztőrészletek átlagosan akár 20 százalékkal is csökkenhetnének. Palkó Istvánt hallják.

Így a döntés arról szól, hogy egy azonnali, több ezer forintra rúgó jelenlegi törlesztőrészlet csökkenéséért bevállalja-e az érintett, hogy négy év múlva az összegyűlt különbözettel megterheli magát, ez a törlesztőrészlet jelenlegi szintjéhez képest szintén jó pár ezer forintos többletet jelenthet.

Így a szakértők azt ajánlják, hogy az éljen ezzel a lehetőséggel, aki most csak nagy nehézségek árán törleszt, de az, aki jelenleg ki tudja fizetni a havi hitelrészleteket, inkább maradjon az eredeti megoldásnál.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×