A miskolci szeszipari társaság a gönci barackból úgynevezett prémium minőségű és klasszikus jellegű pálinkát gyárt, a termék 2009-ben az év pálinkája lett - mondta Prekop Erzsébet.
Megjegyezte, hogy a likőrgyár már 2000-ben levédette a Gönci Barack márkanevet, és örül annak, hogy most már magát a gyümölcsöt is védett földrajzi jelzésű terméknek minősítette az unió.
A gönci barack egy részét konzervgyárak, más részét szeszipari cégek dolgozzák fel. A termelők és a termék feldolgozói egyaránt abban bíznak, hogy a gyümölcs és az abból készült termékek, lekvár, pálinka még keresettebb lesz Európában.
Göncön és térségében mintegy 200 hektáron termelnek kajszibarackot a gazdák, optimális esetben hektáronként 70-80 mázsát szednek le a fákról, a termés többsége konzervgyárakba, illetve piacra kerül, a többiből pálinka készül.
Botrányos eset: lehallgatókészüléket találtak a kormányülés előtt a teremben Lengyelországban