eur:
389.21
usd:
362.36
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Eredetvédelmet kapott a gönci kajszibarack

Védett földrajzi jelzésű terméknek minősítette kedden az Európai Unió a gönci kajszibarackot, a gyümölcs egyik legnagyobb szeszipari felvásárlójának számító Miskolci Likőrgyár Zrt. üdvözli a döntést, és abban bízik, hogy a hungaricumként nyilvántartott pálinka, ezen belül a gönci barack még kelendőbb lesz mind itthon, mind pedig határon túl - mondta Prekop Erzsébet, a cég vezérigazgatója.

A miskolci szeszipari társaság a gönci barackból úgynevezett prémium minőségű és klasszikus jellegű pálinkát gyárt, a termék 2009-ben az év pálinkája lett - mondta Prekop Erzsébet.

Megjegyezte, hogy a likőrgyár már 2000-ben levédette a Gönci Barack márkanevet, és örül annak, hogy most már magát a gyümölcsöt is védett földrajzi jelzésű terméknek minősítette az unió.
A gönci barack egy részét konzervgyárak, más részét szeszipari cégek dolgozzák fel. A termelők és a termék feldolgozói egyaránt abban bíznak, hogy a gyümölcs és az abból készült termékek, lekvár, pálinka még keresettebb lesz Európában.

Göncön és térségében mintegy 200 hektáron termelnek kajszibarackot a gazdák, optimális esetben hektáronként 70-80 mázsát szednek le a fákról, a termés többsége konzervgyárakba, illetve piacra kerül, a többiből pálinka készül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×