eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az IMF szerint jövőre 108 dollár lehet az átlagos olajár

Jövőre alig változik a kőolaj átlagára az ideihez képest a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint, tavalyhoz viszonyítva azonban jelentős a növekedés.

A szervezet hétfőn ismertetett Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentuma szerint a nyersolaj idei átlagára 107 dollár, jövőre 108 dollár lesz a tavalyi 79 dollár után.

Az IMF azzal számol, hogy a globális napi olajkereslet 89 millió hordó körüli lesz, ami nagyjából megfelel a termelés szintjének. Az OPEC napi olajtermelése átlagosan 35,7 millió hordó körül alakul. A világ vezető olajtermelője, Oroszország a világ napi olajtermelésének várhatóan több mint 10 százalékát adja, napi 10,5 millió hordót termel.

A dokumentum szerint különös aggodalmat kelt az egyes közel-keleti és észak-afrikai országokban kialakult helyzet, aminek egyik hatásaként a kőolaj ára a januári 95 dollárról március elejére 110 dollárra emelkedett, és fennáll a kockázata annak, hogy tovább nőhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×