eur:
388.67
usd:
360.52
bux:
68566.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Matolcsy: stabilitásra és növekedésre van szüksége a kkv-szektornak

A patrióta magyar gazdaságpolitika gerincét a kis és közepes vállalatok adják, amelyeknek stabilitásra és növekedésre van szükségük - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a Világgazdaság napilap által szervezett budapesti konferencián.

A magyar kkv szektor versenyhátránya Európai Uniós társaikkal szemben az innovációs készségek, a vállalkozási szellem gyengeségében mutatkozik meg - mondta bevezetőjében Havas István, a konferencia társszervező Ernst & Young vezérigazgatója.

A patrióta gazdaságpolitika, amely a növekedést segíti, a foglalkoztatást bővíti, folyamatosan javítja az államháztartási egyensúlyt és 2014-re a GDP arányos államadósságot 65-70 százalékra csökkenti a jelenlegi 80 százalékról - jelentette ki előadásában Matolcsy György, hozzátéve, hogy az államadósság mértékét az új Alkotmányban is szükséges rögzíteni.

A magán-nyugdíjpénztári pillér visszaáramlásával, illetve ezen belül az állampapír portfólió bevonásával az államadósság 4-6 százalékponttal mérséklődhet - egészítette ki a miniszter.

Ha a GDP arányos államháztartási hiányt sikerül tartósan 3 százalék alatt tartani, akkor - feltételezve, hogy a GDP tempósan nő - a bruttó nemzeti termékhez viszonyítva az államadósság csökkenő pályára kerül - magyarázta a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Ezt segítik elő a Széll Kálmán-tervben rögzített strukturális reformok, amelyek révén 2012-ben 550 milliárd forinttal, 2013-2014-ben 902-902 milliárd forinttal javul a költségvetés egyensúlya. A folyamat eredményeképpen 2012-re GDP arányosan 2,5 százalékra, 2013-ra 2,2 százalékra, 2014-re pedig 1,9 százalékra csökken a hiány - ismertette a folyamatot Matolcsy György.

Az Új Széchenyi-tervet vázolva a miniszter a beruházások fontosságát hangsúlyozta: a jelenlegi GDP arányosan 17 százalékos beruházási ráta 2014-2015-re 25 százalékra nő. Az európai uniós és az ehhez kapcsolódó költségvetési források mellett a patrióta gazdaságpolitika azt is jelenti, hogy Magyarország a külföldi tőke egyre nagyobb mértékű bevonásával számol.

Az USZT keretében 2011-ben 93 pályázat nyomán 1.100 milliárd forint összegű beruházás valósul meg, így a beruházási fordulat megkezdődik - jelezte előadásában Matolcsy György.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feladata a piacszabályozással és a piactisztítással bővül várhatóan az év második felében - felelte Matolcsy György a tisztességtelen vállalati csődökkel, csődbűntettekkel kapcsolatos kérdésre.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×