A 600 hektáros borvidék hegybírája elmondta: az átlagosan 19,2 mustfokos termés minősége kiváló volt; ezért a kevés szőlőből nagyon jó savtartalmú, hosszú ászokolásra alkalmas, magas alkoholtartalmú somlói bort tudnak előállítani az idén.
Somogyi Lajos tájékoztatása szerint a leszüretelt 18 ezer mázsa fehér szőlőből 10-11 ezer hektoliter - másfél millió palack - bort értékesíthetnek a hegyközség termelői. A borvidék jellegzetes bora a furmint, a juhfark, az olaszrizling, és a tramini.
A vulkanikus talajú Somló-hegyen csak fehér szőlőt termesztenek, a borvidéken nem jellemző a szőlőkivágás, a kivágott ültetvényeket újratelepítik - mondta Somogyi Lajos. A borvidék területén elaprózott birtokszerkezet jellemző. A hegybíró szerint a kisebb termelők a honi piacon nem tudnak versenyezni, így öt hektár alatt nem tudnak üzleti jelleggel foglalkozni a borászattal, ezért a szupermarketekbe sem jut ezekből a borokból.
Érzékeny veszteség az autótulajdonosoknak: van, ahol betiltják az otthoni kocsimosást