eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Ilyen lesz idén a somlói bor

Magyarország legkisebb borvidékén hektáronként átlagosan 30 mázsa szőlőt szüreteltek a múlt ősszel; az alacsony termésátlag miatt várhatóan kevés somlói bor lesz az idén, és egyes fajtákból hiány is lehet - mondta Somogyi Lajos hegybíró.

A 600 hektáros borvidék hegybírája elmondta: az átlagosan 19,2 mustfokos termés minősége kiváló volt; ezért a kevés szőlőből nagyon jó savtartalmú, hosszú ászokolásra alkalmas, magas alkoholtartalmú somlói bort tudnak előállítani az idén.

Somogyi Lajos tájékoztatása szerint a leszüretelt 18 ezer mázsa fehér szőlőből 10-11 ezer hektoliter - másfél millió palack - bort értékesíthetnek a hegyközség termelői. A borvidék jellegzetes bora a furmint, a juhfark, az olaszrizling, és a tramini.

A vulkanikus talajú Somló-hegyen csak fehér szőlőt termesztenek, a borvidéken nem jellemző a szőlőkivágás, a kivágott ültetvényeket újratelepítik - mondta Somogyi Lajos. A borvidék területén elaprózott birtokszerkezet jellemző. A hegybíró szerint a kisebb termelők a honi piacon nem tudnak versenyezni, így öt hektár alatt nem tudnak üzleti jelleggel foglalkozni a borászattal, ezért a szupermarketekbe sem jut ezekből a borokból.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×