eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bencsik: Ismét befektetésre ajánlott az OTP

Visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába az OTP Bankot és az OTP Jelzálogbankot a Standard & Poor's. Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a döntést az OTP-nek a válság során tanúsított ellenálló képességével és pénzügyi teljesítményével indokolta a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja.

Javított a Standard & Poor's hitelminősítő az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hosszú és rövid távú adósbesorolásán, amely így 'BB+/B'-ből a 'BBB-/A-3' kategóriába került át. Ez azt jelenti, hogy az OTP ismét a befektetésre ajánlott körben van - mondta az InfoRádiónak a pénzintézet vezérigazgató-helyettese.

A besorolások kilátása továbbra is negatív, de az S&P szerint ez azzal van összefüggésben, hogy a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátása is az.

Bencsik László közölte: az S&P arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy az OTP Csoport üzleti és pénzügyi profilja jelentős ellenálló képességet mutatott a cég működési területét sújtó meglehetősen súlyos recesszió közepette is.

A Standard & Poor's csütörtökön megerősítette Magyarország adóskockázati besorolásait, mivel úgy véli, hogy a Széll Kálmán-terv végrehajtása lehetőséget teremthet a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásainak javítására. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a hitelminősítő óvatos, de ha a kormány végigmegy a csomag által kijelölt úton, hamarosan az országot is jobb kategóriába helyezheti.

Hatások

A felminősítés pozitív hír a befektetők számára, amelynek hatására csökkenhetnek az OTP-kötvények másodpiaci felárai és javul a bank általános megítélése. A döntés nyomán alacsonyabbá válhatnának a finanszírozási költségek is, ám a pénzintézet likviditási helyzete annyira stabil, hogy nincs szükség jelentősebb tőkepiaci forrásbevonásra - magyarázta Bencsik László.

A vezérigazgató-helyettes nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint az OTP fel kívánja vásárolni a horvátországi székhelyű Karlovacka Bankát, de elmondta: Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában megvizsgálnak minden arra érdemes akvizíciós lehetőséget.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×