eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Londoni elemzők szerint Magyarország "nem érdemelne bóvli minősítést"

A múlt heti Moody's-leminősítés után megvan a kockázata a magyar adósosztályzatok további rontásának, bár Magyarország "nem érdemelné meg", hogy a hitelminősítők a befektetésre ajánlott szint alá, azaz a "bóvli" kategóriába sorolják vissza - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői a felzárkózó európai térségről összeállított, befektetőknek hétfőn kiadott áttekintésükben azt írták, hogy a Moody's Investors Service által egy hete bejelentett magyar leminősítés önmagában "nem volt meglepetés", mértéke, vagyis az egyszerre két fokozatú osztályzatrontás azonban igen.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: véleményük szerint a Moody's ilyen mértékű visszaminősítése "valószínűleg kissé eltúlzott volt".

A ház szerint a kérdés most az, hogy a Standard & Poor's mit lép, ez a hitelminősítő ugyanis "általában negatívabb" Magyarországgal szemben, mint a Moody's.

Mivel az S&P - csakúgy, mint most már a Moody's is - a befektetésre ajánlott sáv alsó szélén tartja nyilván a magyar adósságot, egy esetleges visszaminősítés e cég részéről a magyar befektetői osztályzat megvonását jelentené. Egyértelmű annak a kockázata, hogy ez a következő hónapokban bekövetkezik, bár ez túl szigorú lépés lenne a Standard & Poor's részéről - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×