eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

Megállt a forint gyengülése

Az euró erősödött pénteken, a forint pedig korrigálta korábban elszenvedett veszteségeinek egy részét, és megállapodott a csütörtökön elért árfolyamon.

Az eurót péntek délután fél ötkor 276,40 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 276,37 forint után. csütörtökön nagyjából 274 és 276 forint között mozgott az euró jegyzése, pénteken pedig 278 és 276 között.

Pénteken délelőtt erősödésnek indult az euró a dollárral szemben elért hat heti mélypontról annak köszönhetően, hogy nyilatkozatok hangzottak el euróövezeti vezető politikusok részéről a G20 csúcstalálkozón Írország adósságtörlesztési képességével szemben felmerült kételyek miatt kialakult bizalmi deficit enyhítésére. Az euró a héten több mint két százalékot veszített a dollárral szemben. Pénteken az euró a kora reggeli 1,3574 dolláros árfolyamról délutánra egészen 1,3777 dollárig erősödött.

A hét elején Írország és Portugália adósságszolgálati képességével szembeni kételyek okán az euróövezet pénzügyi stabilitásába vetett bizalom megrendülése nyomás alá helyezte az eurót a főbb devizákkal szemben, egyúttal növelte az euróövezet perifériáját alkotó országok államkötvényeinek hozamprémiumát is a német irányadó kötvények ellenében. Csütörtökön az ír, portugál és spanyol törlesztésbiztosítás díja (CDS) rekordmagasságba szökött.

A G20 csúcson pénteken nyilatkozatok hangzottak el francia, német, olasz, spanyol és brit részről, hogy a befektetők nem kényszerülnek majd kötvénybefektetéseik leírására egy esetleges írországi uniós mentőcsomag esetén. A hír hatására az ír, spanyol és portugál szuverén törlesztésbiztosítások díja csökkent.

Az ír mentőcsomag lehetőségét egy amerikai gazdasági kutató csoport vetette fel, de az ír pénzügyminisztérium ezt cáfolta. A Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők kétharmada szerint viszont Írország segélycsomagra szorulhat még a jövő év vége előtt.

Az euró erősödését követve a forint és a zloty is erősödött kora délelőtt elért napi mélypontjukhoz képest. A zloty 3,955-ös eurójegyzésekről 3,930-ra, a forint 278 feletti eurójegyzésekről 276 közelébe.

Kereskedők szerint a forint erősödéséhez hozzájárult a vártnál jobb harmadik negyedéves GDP-adat is. A KSH közlése szerint a GDP a harmadik negyedévben 1,6 százalékkal nőtt éves bázison, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékkal emelkedett. A kereskedők szerint azonban a körülmények továbbra is a gyengülés irányába hatnak.

A dollárt 201,55 forinton jegyezték 1,3722 dolláros euróárfolyam mellett péntek délután. Csütörtök délután a dollárt 202,00 forinton, az eurót 1,3690 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 206,61 forint 207,53 forint után, száz japán jent pedig 244,84 forinton jegyezték 245,20 forint után. Péntek délelőtt a leggyengébb forint árfolyam 210,10 forintos svájci frank és 250,30 forintos japán jen árfolyamon állt be.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×