eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

15,6 százalékkal csökkent a Magyar Telekom nyereség

A konszolidált bevételek 5,8 százalékos csökkenése mellett éves összehasonlításban 15,6 százalékkal 56,9 milliárd forintra esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában - közölte a társaság a BÉT honlapján közzétett gyorsjelentésben.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti nem auditált jelentésben a társaság 452,6 milliárd forint bevételről számolt be.

Csak a harmadik negyedévben a nettó nyereség 24,51 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal több a bázisnál. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 3,3 százalékos éves növekedéssel 23,51 milliárd forintot vártak.

Az év első kilenc hónapjában a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 7,6 százalékkal 186,9 milliárd forintra esett vissza. A profit csökkenését a társaság az EBITDA mérséklődésével és a nyereségadó emelkedésével magyarázta, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése.

Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. Ebben az évben a különadó teljes összege várhatóan körülbelül 27 milliárd forint lesz, és érintheti majd az EBITDA-t is.

A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol a 2010-es árbevételt és az EBITDA-t tekintve, de - jegyzi meg az elnök-vezérigazgató - várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre. A 2010-es bevételek csökkenése a korábban várt 6-8 százalék helyett 6 százalék, a rendkívüli tételek - többek között a különadó - nélkül számított EBITDA csökkenése pedig a korábban számított 7-9 százalék helyett 7 százalék közelében lehet.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×