eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elbocsátásokat tervez Budapesten az Alstom

Az Alstom-csoport létszámcsökkentésre készül, és ez a magyar részleget is érintheti - értesült az InfoRádió. A cég arról tájékoztatott, hogy a bejelentett létszám-racionalizálási terveknek a magyarországi Alstom-egységet érintő konkrét hatását most vizsgálják.

Az InfoRádió információi szerint az Alstom több száz dolgozójától készül megválni Budapesten, a cég vezetése már be is jelentette a dolgozóknak ezt a szándékot.

Az InfoRádió megkereste az Alstom magyarországi képviselőit is az ügyben. A cég közleményében arról tájékoztatott, hogy a cégcsoport által bejelentett létszám-racionalizálási terveknek a magyarországi Alstom-egységet érintő konkrét hatását most vizsgálják.

A gazdasági válság az Alstom hazai piacait sem kímélte, így az cégcsoport bejelentett létszám racionalizálási tervei a magyarországi egységre is hatással lesznek. Az, hogy pontosan hány munkahely megszüntetését tervezik még nem tudják, a folyamatba bevonják a helyi munkavállalói érdekképviseleteket is. A cég szerint a nemzetközi szinten eltervezett létszám-racionalizálás csak az Alstom energetikai üzletágára lesz hatással.

Az cégcsoport másik, közlekedési üzletágát, amely a budapesti metrókocsikat szállítja, a tervezett intézkedés nem érinti.

Az Alstom tájékoztatása szerint a bejelentés nincs összefüggésben azzal, hogy a BKV múlt héten felbontotta a céggel 2006 májusában kötött szerződéseket. A közlekedési vállalt azért döntött így, mert a Nemzeti Közlekedési Hatóság másodfokon is elutasította az Alstom típusengedély-kérelmét, a járművek fékrendszerével kapcsolatos kifogások miatt. A szerződések szerint a francia társaság a kettes metró vonalára 22, egyenként öt kocsiból álló szerelvény, az épülő négyes metró vonalára pedig további 15, egyenként négy kocsiból álló szerelvény leszállítását vállalta, összesen 247 millió euróért, mai árfolyamon több mint 68 milliárd forintért.

Az első szerelvény több hónapos késéssel, 2009. januárjában érkezett meg Budapestre. Jelenleg 3 szerelvény van a fővárosban, 19 pedig a cég Katowicei üzemében áll, szállításra készen. A BKV eddig 30 milliárd forint előleget fizetett.

Tarlós István főpolgármester és stábja az Alstom képviselőivel csütörtökön ült először tárgyalóasztalhoz, hogy a lehetséges megoldásokról egyeztessenek. Az InfoRádió kérdésre a francia cég képviselője azt mondta, hogy igenis lát rá esélyt, hogy a közeljövőben a 2-es és az épülő 4-es metró vonalán is Alstom metrókocsik járjanak. Tarlós István főpolgármester szerdán azt nyilatkozta: mentené, ami menthető. A csütörtöki megbeszélés után mind a városvezetés, mind a francia gyártó úgy nyilatkozott, hogy tisztázták a félreértéseket, és jövő héten szerdán folytatják a tárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×