eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jól járhatnak az új kötelező biztosítással a régi autók tulajdonosai

Körlevélben fogalmazta meg ajánlásait a biztosítóknak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tarifáinak kialakításához. A hatóság szóvivője és a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke is élénk átszerződési időszakra számít, amit megalapoz az a változás, hogy a hengerűrtartalom helyett ezután a lóerő alapján kell majd kalkulálni a díjakat.

A régebbi, nagy hengerűrtartalommal, de kisebb teljesítménnyel rendelkező autók tulajdonosai jól járnak a változással - ők több ezer forintot is megtakaríthatnak, 2011-től ugyanis a hengerűrtartalom helyett a lóerő alapján kell kiszámolni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját. "Az átállás kockázatarányosabb díjképzést tesz lehetővé. A régebbi autók tulajdonosai valóban kevesebbet fizetnek majd. Ezzel szemben akiknek új, erős gépjárművük van, de eddig viszonylag alacsony díjat fizettek, azoknak a kiadása valószínűleg emelkedni fog" - mondta az InfoRádiónak Papp Lajos.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke hozzátette: arra számítanak, hogy 2009-hez hasonlóan nagyon sokan váltanak majd biztosítót. "Sokan kedvező díjjal rendelkeznek, tehát elképzelhető, hogy a tarifa ellenőrzését követően ők már nem váltanak. Ugyanakkor nagyon sokan pontosan a köbcentiről való átállás miatt kénytelenek váltani, hiszen így több ezer forintot spórolhatnak meg" - magyarázta.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is élénk átszerződési időszakra számít. "Nagyon nagy piacról van szó. Körülbelül négymillió szerződés van érvényben, ez éves átlagban 120-125 milliárd forintos díjbefizetést, illetve közel 75 milliárd forintos kifizetést jelent" - mondta a felügyelet szóvivője. Binder István arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő időszakban mind az ügyfeleknek, mind a biztosítóknak figyelniük kell arra, hogy a gépjárművek adatait pontosítsák a hatóságoknál.

Egyszerűsödhetnek a kedvezmények is

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke a kedvezmények egyszerűsödésére is számít: Papp Lajos véleménye szerint a biztosítótársaságok ma már jobban látják, hogy melyik kedvezmény sikeres, és melyiket nem érdemes alkalmazni. "A nehezen értelmezhető vagy furcsa kedvezmények eltűnhetnek majd a piacról, ami nagyon hasznos lenne" - tette hozzá.

A PSZÁf szóvivője kiemelte: a biztosítóknak október 30-ig kell megjelentetniük tarifáikat. "A felügyelet elvárása az, hogy egy adott biztosító adott tarifájának minden jellemzője megjelenjen, vagyis ne lehessen olyan utólagos kedvezményeket hozni, amelyek módosíthatják ezeket a díjakat. Ez alól egy kivétel van, a bónuszrendszer" - mondta Binder István.

Már évi kétezer forintért is biztosítót váltanának az ügyfelek


A Kötelező.hu felmérése szerint az autótulajdonosok jó része nem vár tarifacsökkenést az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban. "Az árérzékenység viszont megmaradt, a válaszadók huszonegy százaléka már évi kétezer forintos megtakarításért is hajlandó lenne biztosítót váltani" - mondta Lantos Lóránt, a Kötelező.hu vezetője, aki úgy véli, a biztosítót váltók száma idén is eléri majd a másfél milliót.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×