eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kész tény Matolcsy György menesztése?

A piac lassan már kész tényként kezeli Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter menesztését a kormányból - írja a Magyar Nemzet. A lap írása szerint szaporodnak a tárcavezető konfliktusai, és bakik is írhatók a számlájára.

Nem először jelenik meg találgatás arról, hogy menesztik a nemzetgazdasági minisztérium vezetőjét. Matolcsy György piaci megítélése már kinevezésekor sem volt zavarmentes.

Egy akkor, azaz május végén megjelent cikkben úgy emlékeztek meg róla, mint aki inkább politikus, mint közgazdász, aki okos, nagy tervekkel rendelkező ember, amely tervek közül több is illúzióra épül, ezért a költségvetést többen féltik tőle, mert, mint mondják, "hozzá a költés, nem a kassza szigorú felügyelete passzol", amit az unió által előírt szigorú kereteket tekintve akár kedvezőtlen előjelként is könyvelhettek el.

A miniszter megítélésének romlása igazán az IMF tárgyalások megszakadása miatt kezdődött. Matolcsy György a hosszú távú kilátásokat illetően azzal indokolta, hogy nem kell a magyar államnak az IMF-hitel, hogy a Fidesz-kormány olyan gazdaságpolitikai változásokat tesz, amelynek következtében az ország 2030-ra túlszárnyalja az unió gazdasági fejlettségét és fogyasztási szintjét.

A miniszter e vízióját kétkedve fogadta a piac, a magyar gazdaság megítélése csak akkor javult, amikor megerősítette a kormány az idei 3,8 és a jövő évi három százalékos hiánycélt.

A nemzetgazdasági miniszter az őszre már kormánybeli társaival is konfliktusba keveredett. A hírek szerint, ha vita nem is, de nézeteltérés volt a Navracsics Tibor vezette miniszterelnöki hivatallal a főosztályvezetői kinevezések kapcsán.

Kínos baki volt, amikor a zárszámadásban az előző kormány teljesítményét dicsérte a tárca, állítólag ezért kellett volna menni a tárcától a költségvetést legjobban ismerő Bathó Ferencnek, de sajtóhírek szerint Varga Mihály közbenjárására ez nem történt meg.

Az is furcsa volt, amikor a miniszterelnök az Opel-gyár bővítése kapcsán azt mondta, hogy még nem döntött a kormány a kiemelt állami támogatás mértékéről, és ezzel majdnem egy időben a nemzetgazdasági tárca sajtóközleménye kész tényként jelölte meg a pontos összeget, meghazudtolva ezzel kissé a kormányfőt.

Legutóbb pedig az egyik legnagyobb hazai részvény, a Mol-papírok árfolyamát mozgatta meg Matolcsy György kijelentése, miszerint különadót vetnének ki az energiaszektorra.

A Magyar Nemzet azt írja, a piacon kész tényként kezelik Matolcsy György távozását, a kérdés, hogy már most októberben a költségvetés benyújtásakor, vagy csak az év elején kell mennie a tárcavezetőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×