eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Fazekas: keresik a természeti csapásokból eredő mezőgazdasági károk enyhítésének lehetőségeit

Az idei tapasztalok szerint a jelenlegi eszközrendszer sem az Európai Unió, sem a tagországok szintjén nem képes kellő anyagi segítséget nyújtani a hosszan elhúzódó természeti csapások nagy számú károsultjának - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Kunhegyesen, a Tisza-tavi Polgármesterek Randevúján rendezett pódiumbeszélgetésen.

A szaktárca vezetője szerint az egyik módszer az Európai Unió keretein belül olyan kárenyhítési rendszer kidolgozása lenne, amelynek lényege: ha valamelyik tagállamot nagy természeti katasztrófa éri, akkor azt célzottan komoly pénzeszközökkel tudják segíteni.

Emellett az ügyben nemzeti megoldások is kellenek, így Magyarországnak is szüksége volna egy kárenyhítési alapra - tette hozzá Fazekas Sándor, megjegyezve: noha a jó szándék mindenkiben megvan, ennek pénzzel való feltöltésénél határt szab a gazdaság jelenlegi állapota.

Jelezte: egy másik lehetőségként munkacsoport dolgozik azon, hogy banki forrásokat bevonva előtakarékossággal vagy kiterjesztett biztosítási rendszerrel hogyan lehetne erre a célra pénzt gyűjteni. Egy, a bankok bevonását firtató kérdésre azt válaszolta, ez sem egyszerű kérdés, mert azt is látni kell, hogy most egy gazdasági válság legalján vagyunk, és ez a nemzetközi pénzvilágot is megviselte.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztett változata kapcsán a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a töltések erősítését és magasítását főleg az ország északi és északkeleti részén mindenképpen folytatják, mert ennek a munkának a költsége még mindig kevesebb, mint a kárenyhítésre kiadott pénz.

A Tisza-tavi Polgármesterek Randevúján Fazekas Sándor átadta azokat a Szféra-Tisza Kft. által alapított díjakat, amelyekkel önkormányzati vezetők a régió fejlesztéséért végzett tevékenységet ismerték el. Az Év Tisza-tavi polgármestere Tóth József (Tiszanána), alpolgármestere Dobos László (Karcag), míg jegyzője Veres Margit (Balmazújváros) lett. A Tisza-tó imázsáért díjat Tiszafüred elöljárója, Pintér Erika vehette át.

Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×