eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A vártnál jobb a szeptemberi ifo üzleti hangulatindex

Csökkenés helyett nőtt a Müncheni Egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szeptemberi német üzleti hangulatindexe. A mutató 106,8 pont lett az augusztusi 106,7 pont után. A szakértők 106,5 pontos szeptemberi indexre számítottak.

Utoljára 2007 közepén járt ilyen magasan az index, mielőtt még bármilyen jele is érzékelhető lett volna a Lehman-csőd által kiváltott globális pénzügyi válságnak.

Szeptemberben az aktuális helyzet megítélésének mutatója 109,7 pontra javult az augusztusi 108,2 pontról.

A jövőbeli kilátásokra vonatkozó index 103,9 pontra gyengült az augusztusi 103,9 pontról.

Klaus Abberger, az ifo gazdasági elemzője pénteken azt mondta, hogy a német gazdasági növekedés új szakaszba lépett, némileg lassul, miközben az exportálók kissé borúlátóak az amerikai és a kínai gazdaság kilátásai kapcsán.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) havonta mintegy hétezer ipari, nagy- és kiskereskedelmi, valamint építőipari vállalkozástól gyűjti be az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat, illetve az aktuális üzleti helyzet megítélésére vonatkozó véleményeket. Az index több éves tapasztalat alapján pontos képet vázol fel a német gazdasági helyzet alakulásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×