eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Steven Hill: "Tisztázni kell a bankok szerepét a gazdaságban"

Az Új Amerika Alapítvány alapító közgazdásza szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok jó válaszokat adott eddig a gazdasági válságra, de nem a jó kérdéseket tette fel magának. Steven Hill az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, tisztázni kell a bankok szerepét a gazdasági rendszerben.

A világgazdasági válság nagyon keményen érintette az Egyesült Államokat. A munkanélküliség majdnem megkétszereződött, most tíz százalékos, a lakosság 18-20 százaléka "alulfoglalkoztatott". Õk szeretnének teljes állást, de nem kapnak. Ami viszont ennél is nagyobb gond, hogy sok amerikai elvesztette az otthonát. Nem tudják fizetni a részleteket, vagy már kevesebbet ér az ingatlanuk, mint a rajta lévő jelzálog. Õk lényegében csődbe mentek.

A központi bank szerepét betöltő Fed a kamatcsökkentéssel rendbehozta a kipukkadt ingatlanbuborék okozta gondokat, de így lényegében nincs pénzügyi ösztönzés. Mit tehet a kormány ebben a helyzetben? Senki nem tudja a választ - állítja Steven Hill.

Mennyire eltérőek az amerikai és az európai válságtünetek?

Az Egyesült Államokban nincs védőháló az emberek alatt. Én Kaliforniában élek. Itt az emberek 25 százaléknak nincs például egészségbiztosítása. Ahogy mondtam, az ingatlanpiac is leállt. Sokaknak nincs otthona, ez súlyos szociális feszültségeket okoz. Az Obama-kormány több gazdasági ösztönzőt is próbált bevezetni a rendszerbe, de a kezdeti sikerek után csökkennek a pozitív hatások. Ráadásul novemberben választások lesznek, és ha a demokraták elveszítik a többségüket a Kongresszusban és a Szenátusban, még nehezebb lesz a kormány helyzete.

Az Európai Unió viszont több intézkedést hozott már válaszul a válságra. Feláll decemberben egy közösségi pénzügyi felügyelet, és a tagállamok hamarosan a gazdaságpolitikájukat is összehangolják. Hatékonyak lehetnek ezek?

Európa teljesen más jellegű kihívásokkal áll szemben. Az EU is föderáció, de a tagállamok itt más viszonyban vannak egymással, mint az amerikai államok. A válság felfedte az Európai Unió sok gyengeségét. A közösségi vezetés ügyesen tömködi be azokat a lyukakat, amelyek az EU megalakulásakor keletkeztek, de a probléma nem az, hogy milyen válaszokat ad az unió, hanem, hogy milyen kérdések vetődnek fel benne? Ez nálunk is gond egyébként.

Mi legyen a bankok szerepe? Tényleg egyfajta szerencsejátéknak, kaszinónak tekintsük a bankokat? Szerintem ne! Az eddigi intézkedések nem oldják meg a gondokat, csak egy kicsit nehezítik a hazárdírozást. A másik pedig, hogy sokan mondják, hogy "ez vagy az a bank túl nagy ahhoz, hogy bebukjon". Ha így gondoljuk, akkor az a bank túl nagy ahhoz, hogy létezzen.

Ön szerint mire kellene koncentrálnia egy európai államnak? A hiánycsökkentésre, a gazdasági növekedés mielőbbi beindítására, esetleg a munkahelyteremtésre? A magyar kormány az utóbbit helyezi előtérbe.

A munkahelyteremtés természetesen fontos, de nyilván minden európai országnak mást és mást kell tennie. De amire egységesen figyelni kellene, az nem az, hogy növekedés vagy munkahelyteremtés, hanem hogy mit kezd az állam a megszerzett vagyonnal? Hogyan tudja hatékonyabban visszaosztani? Az Egyesült Államok és Japán most nagyon helyesen azon dolgozik, hogy többet tudjon adni kevesebből. Ez azért fontos, mert Kína, India és Brazília már ott ül a világgazdaság asztalánál, mi meg elvesztettük a vezető szerepünket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×