eur:
390.85
usd:
366.61
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem tervez leépítést a magyar munkáltatók többsége

A magyarországi munkáltatók hetven százaléka nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem 2010 utolsó negyedévében - állapította meg a Manpower munkaerő piaci szolgáltató legfrissebb felmérése. A cég munkatársa az InfoRádiónak elmondta: Európában csupán Olaszországban és Görögországban romlott a munkavállalók elhelyezkedési esélye a negyedik negyedévben.

Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing és toborzási vezetője azt mondta: várhatóan nő az alkalmazottak száma az utolsó negyedévben, míg a harmadik negyedévben csak a munkáltatók hét százaléka, 2009 negyedik negyedévében pedig tíz százaléka számolt létszámbővítéssel.

A munkáltatóknak ugyancsak tizenhárom százaléka tervez létszámcsökkentést, a harmadik negyedévben csak négy százalék volt ez az arány, ugyanakkor az előző év utolsó három hónapjában még tizennégy százalék.

A Manpower munkaerő piaci mutatója - amelyet a létszámbővítést és -csökkentést tervező munkaadók arányának különbségéből számolnak - így a negyedik negyedévre nullán áll, szemben a harmadik negyedéves plusz három százalékkal, és az előző év azonos időszaki mínusz négy százalékkal.

A reprezentatív felmérést több mint 750 munkáltató megkérdezésével készítették el.

Kiss Judit, a Manpower ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: iparági összehasonlításban - az egész gazdaság beindulása szempontjából kulcsfontosságú - ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai, itt tizenegy százalék a munkaerő piaci mutató értéke, ez három százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be.

A létszámcsökkentést tervező ágazatok többsége szezonhoz kötött, így nem meglepő, hogy nem számolnak munkaerő-felvétellel. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kereskedelemben - amelyben a karácsony miatt hagyományosan fellendülést hoz az utolsó negyedév - sem terveznek létszámbővítést - mondta G. Nagy Balázs, a Manpower üzletfejlesztési igazgatója.

Kiss Judit szerint a lakossági fogyasztáshoz kapcsolódó iparágak később, negyed-félév múlva találhatnak magukra. Kifejtette: az előző év negyedik negyedévéhez képest az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak, kivéve a Dél-Dunántúlt, ahol a foglalkoztatási szándék 16 százalékponttal romlott éves összehasonlításban.

Szekeres Katalin kiemelte: a gyártással foglalkozó cégek negyede keres munkaerőt, azonban nagy feladat, hogy megfelelő, szakképzett embereket találjanak az üres helyekre. Kiss Judit hozzáfűzte: az Állami Foglalkoztatási Szolgálat havi munkaerő piaci statisztikáiban rendre harmincezernél több betöltetlen álláshelyről számol be, ezért is fontos a szakképzés helyretétele.

A sok betöltetlen álláshely egyrészt a magyar munkavállalók alacsony mobilitása miatt van, másrészt azonban sokszor nem illeszkednek a pályázó kvalitásai ahhoz a munkához, amelyre jelentkezik. A munkáltatók gyakran azért nem találnak megfelelően képzett munkaerőt, mert nem tudnak országosan keresni, csak saját régiójukban - derül ki a felmérésből.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×