eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Egekbe szökött a búza ára - mikor drágul a kenyér?

Az utóbbi hetekben felszökött a búza világpiaci ára, főleg az orosz hőség hírére. Elemzők szerint nem is várható csökkenés, amíg az időjárás ennyire szeszélyes. A Solar Capital elemzője az InfoRádiónak azt mondta: az élelmiszerek árában akkor érvényesíthetik az emelkedést, ha hosszabb távon ilyen drága marad a búza.

Hetek óta magas a búza világpiaci ára, ez azonban csak akkor éreztetheti a hatását a végfelhasználóknál, ha az oroszországi időjárás a következőkben sem változik - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Skáre Balázs emlékeztetett: amikor az elmúlt években vékánként 13 dollár fölé szökött a búza ára a világpiacon, a készletek 40 millió metrikus tonnával voltak alacsonyabbak, mint most. Éppen ezért tartja technikai emelkedésnek az elemző a mostanit: a fundamentumokra ez csak akkor lesz hatással, ha nem enyhül a szárazság az orosz termőterületeken.

Márpedig az időjárás-előrejelzést figyelve egyelőre nem várható, hogy megnyugszik a piac, a következő egy hétben minden bizonnyal tartani fogja magát a jelenlegi árfolyam, aminek hatására egyre több spekuláns jelenhet meg - tette hozzá a Solar Capital munkatársa.

Orosz exportstop

Oroszország augusztus 15-től december 31-ig ideiglenesen leállítja a gabonafélék kivitelét - jelentette be Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin kormányfő szóvivője csütörtökön.

Ugyancsak csütörtökön azt is bejelentették, hogy az intervenciós alapból legkorábban október végén, november elején kezdik meg a tárolt mintegy három millió tonna gabona értékesítését.

Putyin hangsúlyozta: ezúttal a cél nem a minél magasabb ár, hanem a szükséget szenvedők megsegítése, ezért az idén nem aukciókon fogják értékesíteni a gabonát, hanem kvóták alapján osztják majd el a régiók között.

Miután Oroszország a világ gabonaexportjának közel 15 százalékát adja, az orosz bejelentések hatására a chicagói tőzsdén vékánként 8,155 dollárt, 23 hónap legmagasabb árát érte el a búza; a rizs 2,8, a kukorica pedig 4,5 százalékkal drágult.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×