eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szigorú szabályokkal tartatnák kordában a multikat a globális felmérés szerint

A világ polgárainak többsége úgy gondolja, hogy összességében előnyös neki a globalizáció, a külföldi cégek befektetései. Országuk kormányának azonban szigorú kontroll alatt kell tartani a multinacionális vállalatokat - derült ki az Ipsos csoport felméréséből.

Általában elfogadják a világ polgárai a globalizációt, de látják a negatív hatásait is - mondta el az InfoRádiónak az Ipsos vezérigazgató-helyettese.

Komlósi Péter közölte: a világ GDP-jének 75 százalékát előállító 24 országban a megkérdezettek átlagosan 66 százaléka tartja jónak a folyamatot, azonban ezen belül is nagyok az eltérések.

Kínában például 92 százalékos a támogatottság, Dél-Koreában viszont csak a lakosság 26 százaléka gondolja úgy, hogy a globalizáció pozitív hatású. Magyarországon ez az arány 46 százalék, ami azt jelenti, hogy megoszlanak a vélemények.

Nagyrészt pozitív hatásnak tartják az emberek, hogy bővül a világkereskedelem, és annak kedvező a megítélése, hogy amikor a multinacionális vállalatok megjelennek egy országban, azok munkahelyeket teremtenek.

Átlagosan 82 százalék véli úgy, hogy a multik befektetései szükségesek, és hasznosak az országukra nézve. Ezen belül a franciák 70, az Egyesült Államok polgárainak 73, míg Magyarországon a lakosság 77 százaléka gondolja így.

Kevesen vannak olyanok, akik korlátoznák a külföldi befektetéseket, még annak árán is, hogy ha ezzel csökken a munkalehetőség. Globálisan ez az arány 40 százalék.

Az érem másik oldala viszont, hogy a megkérdezettek 70 százaléka gondolja úgy, hogy a multinacionális vállalatok erősebbek a kormányuknál. Ebben Belgium, Franciaország, Németország és Argentína jár az élen. Magyarországon a lakosság 70 százalékának ez a véleménye.

A nagy többség azt a nézetet is osztja, hogy túl nagy a befolyása a multiknak a kormányzati döntésekre, illetve a nemzetgazdaságukra. A nagyvállalatok vezetőit pedig nem általában nem tartják szavahihetőnek.

Emiatt erőteljesen jelenik meg az a vélemény, hogy a kormányoknak kontroll alatt kell tartaniuk a multinacionális cégeket, méghozzá szigorú szabályozással.

Ezt Indonéziában, Kínában és Mexikóban 90 százalék gondolja így, és még Japánban, Dél Afrikában, Dél-Koreában és Magyarországon is a megkérdezettek 78 százaléka osztja ezt a nézetet - tájékoztatott a szakember.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×