eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Marad az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén a monetáris tanács hétfőn, a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A monetáris tanács túlnyomó többséggel döntött az alapkamat tartásáról - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

A legutóbbi, május 31-i kamatdöntő ülésen sem változtatott az alapkamaton a testület: öt tag a kamat tartására, míg ketten negyed százalékpontos csökkentésére szavaztak.

Az elemzők azt várják, hogy decemberre 5,0 százalékra süllyed az alapkamat, amely 2009 júniusában még 9,5 százalék volt, idén januárra 6,0 százalékra csökkent, jelenlegi szintjét áprilisban érte el.

A monetáris tanács túlnyomó többséggel döntött az alapkamat tartásáról - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn a tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

A jegybank elnöke elmondta: a tanács előtt 25 bázispontos kamatcsökkentési és kamattartási javaslat volt, a túlnyomó többség döntött a változatlan kamatról, így az továbbra is az áprilisban kialakult 5,25 százalék marad.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×