eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

MNB: öten szavaztak az alapkamat 25 bázispontos csökkentésére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának öt tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, ketten pedig 50 bázispontos lazítást javasoltak az április 26-i kamatdöntő ülésen - tette közzé az ülés rövidített jegyzőkönyvét az MNB szerdán.

A monetáris tanács akkori ülésén 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Bihari Péter, Csáki Csaba, Karvalits Ferenc, Király Júlia és Simor András voksolt a 25 bázispontos csökkentésre, 50 bázispontot Bánfi Tamás és Neményi Judit javasolt a jegyzőkönyv szerint.

A jegyzőkönyv szerint a tagok egyetértettek abban, hogy a kockázati megítélés javulása áprilisban is folytatódott, ami lehetővé teszi a makrogazdasági oldalról indokolt kamatcsökkentési ciklus folytatását. A testület megítélése szerint az előző kamatdöntés óta beérkezett adatok nem változtatták meg érdemben az inflációs kilátásokat. A tanácstagok többsége azonos véleményen volt abban is, hogy a májusi inflációs jelentés prognózisa adhat iránymutatást a hosszabb távú stratégiával kapcsolatban.

A tanácstagok úgy ítélték meg, hogy a piaci árinformációkból egyértelműen a kockázati megítélés javulása olvasható ki. A globális pénzügyi piaci helyzetben bekövetkező kedvező változásokkal párhuzamosan az elmúlt időszakban csökkent a magyar CDS - vagyis az államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps) - felára, mérséklődtek az államkötvények hozamai és felértékelődtek a devizaárfolyamok.

A kockázati megítéléssel kapcsolatban a jegyzőkönyvben hangsúlyozzák: az 5 év múlvai 5 éves felár közel 40 bázisponttal 191 bázispontra csökkent. Bár az 5 éves CDS-felár csak kisebb ingadozásokat mutatott az időszakban, alakulása az ország megítélésnek relatív javulására utal.

A forint-euró árfolyam a korábbi hónapokhoz képest erősebb szinteken, 262-268 forint/euró között stabilizálódott, továbbra is alacsony volatilitás mellett. Az árfolyamvárakozások gyenge irányú ferdesége ugyanakkor kismértékben emelkedett és az április eleji Reuters-felmérésben az elemzői mediánvárakozás is 1-2 százalékos gyengülést mutatott a következő hónapokra.

Többen felhívták a figyelmet arra is, hogy a javuló befektetői megítélés tartóssága szempontjából kiemelt kockázatot jelentenek a Görögországgal kapcsolatos legújabb fejlemények.

A Monetáris Tanács tagjai szerint a kockázati megítélés javulása lehetőséget teremtett az óvatos kamatcsökkentési politika folytatására áprilisban. Többek szerint jobban szolgálja a hosszú távú monetáris politikai célok elérését egy fokozatos és kis lépéseken keresztüli csökkentés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×