eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Varga Mihály: továbbra is gazdasági vészhelyzet van

Varga Mihály szerint a legfrissebb gazdasági adatok azt mutatják, hogy Magyarországon továbbra is gazdasági vészhelyzet van. A Fidesz alelnöke nem tartja kizártnak, hogy rendkívüli intézkedésekre lesz szükség. A kormányszóvivő reagálásában tagadta ezt; Szollár Domokos szerint a gazdaság már nem csökken, az euróhoz viszonyítva a forint stabilizálódott, az államháztartás tervezett hiánya tartható.

Varga Mihály csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a gazdaság állapota egy jottányival sem lett jobb, mint egy vagy két hónappal ezelőtt. "Aki arról beszél, hogy túl vagyunk a válságon (...), az egész egyszerűen félretájékoztatja az országot. Bajnai Gordon távozó miniszterelnök félretájékoztatja az országot" - hangsúlyozta Varga Mihály, aki a gazdasági adatok közül példaként említette a 16 éves csúcson lévő munkanélküliséget, a magas benzinárakat, valamint a költségvetési intézmények több mint húszmilliárd forintos adósságállományát.

Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint míg tavaly Magyarország a 27 EU-tagállam közül második volt a kamatkiadások nagyságát tekintve, addig ez idén is alig változott, hiszen Görögország és Olaszország mögött a harmadik helyen áll az ország.

Közölte, feltételezhetően rendkívüli intézkedésekre lesz szükség azért, hogy a gazdasági vészhelyzetet el lehessen hárítani.

Varga Mihály ezekre példaként a korrupció visszaszorítását, a BKV-típusú szerződések azonnali megszüntetését, végkielégítések felülvizsgálatát hozta fel, de ide sorolta az adórendszer átalakítását és az adócsökkentést is, hiszen - mint mondta - ez a munkahelyteremtésen keresztül tudja a költségvetést stabilizálni.

A kormányszóvivő cáfol

Nincs vészhelyzet Magyarországon, a gazdaság már nem csökken, az euróhoz viszonyítva a forint stabilizálódott, az államháztartás tervezett hiánya tartható - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

A Bajnai-kormány már kivezette Magyarországot a csődhelyzetből, stabilizálta a gazdaságot, s ezt a megállapítást több külföldi lap is megerősítette, közöttük a párizsi Le Monde, továbbá befektetési bankházak, mint például a JP Morgan - közölte a kormányszóvivő.

A Bajnai-kormány olyan reform-, illetve reformértékű lépéseket is megtett, mint az adó- és járulékcsökkentés, vagy a nyugdíjrendszer átalakítása, amely a következő évtizedekre egyensúlyt teremtett nyugdíjfronton, tetézve a szociálpolitikai rendszer átalakításával - magyarázta Szollár Domokos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×