INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hernádi: a tulajdonosok megértették, miért nem fizet osztalékot a Mol

InfoRádió / MTI
A tulajdonosok megértették, hogy miért nem fizet osztalékot a Mol Nyrt., de ez nem volt könnyű döntés, különösen azután, hogy 2008 után sem fizetett osztalékot - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, az osztalék eredménytartalékba helyezése hozzásegíti a csoportot ahhoz, hogy az INA be tudja fejezni a beruházásait, de hozzájárul ahhoz is, hogy a Mol megtartsa a pénzügyi rugalmasságát, ami egy ilyen időszakban különösen fontos.

Az elnök-vezérigazgató kifejtette: az idén semmi izgalmas nem történt a közgyűlésen, ami nem jó hír médiának, de kellett már egy nyugodt év.

Az éves rendes közgyűlést követő eseményen Hernádi Zsolt elmondta, a 2009. év kihívásokkal teli időszak volt, s nemcsak a válság miatt. A Mol számára a horvát INA más partneri szintre kerülése jelentette a legnagyobb változást.

Hernádi Zsolt úgy vélte, a nehézségek és az INA eladósodottságának ellenére sikeres évet zártak Horvátországban is. A cél az, hogy az INA eredményessége és hatékonysága minél hamarabb elérje a nemzetközi átlagot és a Mol Csoportét.

Az elnök-vezérigazgató kifejtette az INA jelentős versenyelőnyt hoz a Mol Csoportnak, s az erőfeszítéseket azért teszik, hogy erősítsék pozíciójukat a régióban.

Kérdésekre válaszolva Hernádi Zsolt elmondta, a Surgutneftegas-ra továbbra is pénzügyi befektetőként tekintenek. Az új igazgatósági tagokról pedig kifejtette, biztosan hasznos tagjai lesznek a testületnek, s hasonlóan a távozókhoz, segítik majd a vállalat tevékenységét.

Egy újabb kérdésre elmondta, a Surgutneftegas érdeklődött, hogy miért nem tud részt venni a közgyűlésen. Azért nem, mert ehhez a törvényes kellékek hiányoztak a megfelelő időpontban. Ezek olyan előírások, amelyek kötik a Mol kezét. Felajánlották viszont, hogy megfigyelőként vegyenek részt az eseményen.

Az elnök-vezérigazgató úgy tudja, ezzel éltek is, s egy képviselőjük itt volt a közgyűlésen.

Egy újabb kérdésre, hogy mit szólna a Mol ahhoz, ha esetleg a magyar állam megvenné az orosz cég kezében lévő több mint 20 százalékos csomagot, Hernádi Zsolt úgy válaszolt, hogy egy esetleges ügyletet nem kommentál.

A címlapról ajánljuk