eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

"A piac kétharmados Fidesz-többséget vár"

Bár viszonylag szűk lesz az újonnan felálló kormány gazdaságpolitikai mozgástere, kétharmados többséggel könnyebb ígéretet tenni a Nemzetközi Valutaalapnak, vagy az Európai Uniónak - véli az ING vezető elemzője. Németh Dávid szerint az európai piac kétharmados fideszes többséget vár, ami stabil kormányzást jelenthet. Az MKB Bank vezető elemzője, Kondrát Zsolt közben arról beszélt, hogy a kormány első intézkedései között lehet a közlekedési társaságok rendbetétele.

A piac abban bízik, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget, az elmúlt években a pártok közötti konszenzusos gazdaságpolitika ugyanis csak lassan tudott kibontakozni, válság idején viszont nagyon fontos, hogy gyors, cselekvőképes kormánya legyen az országnak - mondta az InfoRádiónak Németh Dávid, az ING vezető elemzője.

A szakértő szerint az új kormány mozgástere viszonylag szűk lesz, hiszen nemcsak a külföldi befektetőkkel, hanem az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal is meg kell egyeznie, kétharmados többséggel mégis könnyebb ígéreteket tenni - fűzte hozzá Németh Dávid.

Ha a kabinetnek sikerül kialkudnia, hogy a hiány magasabb lehessen a jelenlegi célnál, akkor hosszabb távra érvényes, strukturális költségvetési egyenleget tervezhet ahelyett, hogy elsősorban a 2010-esre vagy a 2011-esre összpontosítana - magyarázta az ING vezető elemzője.

Németh Dávid szerint a piac elsősorban az önkormányzati és az adórendszer átalakítását, a szabályok egyszerűsítését, a korrupció visszaszorítását és kiszámítható gazdaságpolitikát vár az új kormánytól.

Egyetért ezekkel a megállapításokkal az InfoRádió által megkérdezett másik szakértő, Kondrát Zsolt is. Az MKB Bank vezető elemzője szerint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió is hajlandó lesz arra, hogy engedélyezze a magasabb hiánycélt - véleménye szerint 5,5 százalékot -, de cserébe bizonyos vállalásokat, intézkedéseket vár majd el a kormánytól.

Minden gyorsan meghozott döntés pozitív hatást tud gyakorolni a piaci hangulatra - jegyezte meg az elemző, aki arra számít, hogy az új kabinet első lépései között ott lesz a közlekedési cégek helyzetének rendbe tétele, illetve az önkormányzati reform útnak indítása, abban az esetben, ha sikerül megszereznie a kétharmados többséget.

Kondrát Zsolt hozzáfűzte: ez utóbbi intézkedés nagyot szólna és jelentős hatása lenne: azt az üzenetet közvetítené, hogy nagy változások indultak be Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×