eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tele a stratégiai földgáztároló

Tele van a stratégiai földgáztároló, és az Eon-nál lévő 200 millió köbméterrel együtt 1,4 milliárd köbméter a teljes készlet - közölte a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség. Januártól 4 százalékkal emelkedik a földgáz végfelhasználói átlagára.

z infláció alatti mértékben emelkedik 2010 január elsejétől a földgáz ára, átlagosan 4 százalékkal - tudatta az Energiahivatal. Ugyanakkor a 2009 januári árakhoz képest 6-18 százalékos csökkenést jelent ez. A hivatal közleménye szerint a 20 köbméternél kisebb mérővel rendelkező lakossági fogyasztóknál átlagosan 5,7 százalékos lesz a drágulás mértéke, a 20-100 köbméteres gázmérővel rendelkezőknek viszont 3 és fél százalékos csökkenést jelent, a nagyfogyasztóknak pedig 1,2-2,3 százalékkal csökken a gáz ára.

Elégedetten dőlhet mindenki hátra, mivel van elég földgáz a tárolókban. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség bejelentette: tele van a stratégiai gáztároló. A szőregi tárolóban 1,2 milliárd köbméter gáz van, október elsejétől töltötték fel ezt a tárolót. Ezenkívül az Eon zsanai tárolójában is van még 200 millió köbméter stratégiai készlet.

A jelentés szerint a biztonsági készlet legalább 45 napig, napi 20 millió köbméter kapacitással hozható a felszínre. A készlet értéke 360 milliárd forint. A készlet tárolásának költségét a fogyasztók fizetik meg, a földgáz árában. Egyébként köbméterenként eddig 1,4 forint volt, januártól majdnem 1,9 forintra emelkedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×