eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mit veszünk és mennyiért karácsonyra?

Egy magyar család átlagosan 30 ezer forintot költ 5 hozzátartozójának karácsonyi ajándékára - ez derül ki a GfK Hungária legfrissebb felméréséből. A lakosság nagy része inkább bevásárlóközpontokban vásárol, és általában az olcsó, saját márkás terméket keresi.

A GfK Hungária adatai szerint Magyarországon a karácsonyi bevásárlási szezon évről évre gyengülő trendet mutat, és előreláthatólag az idei ünnepre is rányomja majd a bélyegét a gazdasági recesszió - mondta a GfK Hungária szektormenedzsere, aki hozzátette: a forgalomnövekedés mértéke idén elmarad az előző évben mért szinttől.

Kovács Krisztina hangsúlyozta: az idei harmadik negyedévtől kezdve a vásárlók főleg az olcsóbb és az üzletek úgynevezett sajátmárkás termékeit keresik.

Elmondta: várhatóan idén egy család átlagosan 30 ezer forint körül költ karácsonyi ajándékokra. A legkeresettebb termékek a ruházati cikkek, a könyvek, a játékok és a kozmetikai termékek. Ugrásszerűen nőtt azok száma, akik a vásárlás előtt átnézik a kereskedők szórólapjait, akciós kínálatait - fűzte hozzá.

A GfK kutatásából az is kiderült, hogy egy osztrák család átlagosan 390 eurót, vagyis több mint 100 ezer forintot költ ajándékokra, és a háztartások  csak 15 százaléka gondolja azt, hogy idén a recesszió miatt kevesebbet tud áldozni a karácsonyra.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×