INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Csökkenő alapkamat, stagnáló gazdaság - erre számít a Tárki 2010-ben

Infostart / InfoRádió
Ötven bázispontos kamatcsökkentést vár a Kopint-Tárki a monetáris tanács jövő heti ülésén, így az év végére az alapkamat 6 százalékra eshet - mondta az InfoRádiónak a kutatóintézet vezérigazgatója. Palócz Éva hozzátette: 2010 végére akár 5 százalék alá is csökkenhet a kamatszint. A szakértő arról is beszélt, hogy ebben az évben a magyar gazdaság 6,5 százalékos visszaesését, jövőre pedig a stagnálását prognosztizálják.

Példátlan a magyar gazdaságtörténetben a folyó fizetési és tőkemérleg idei javulása, ami részben a belső keresletet visszaesését okozó válsággal magyarázható, ugyanakkor nagy mértékben hozzájárul a magyar gazdaságpolitika hitelességének visszaállításához és a pénzpiaci bizalom felerősödéséhez - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki Zrt. kutatóintézet vezérigazgatója.

Palócz Éva hozzátette: van esély arra, hogy ez a bizalom nagyjából megmaradjon, hiszen jövőre is nagyjából kiegyensúlyozott folyó fizetési és tőkemérleg várható, a választások azonban esetleg okozhatnak gondokat, hiszen abban az időszakban mindenki megtorpan és várja azok kimenetelét. "Azt gondolom, hogy nem lesz itt különösebb probléma, addigra valószínűleg a leendő kormány megkezdi azokat a tárgyalásokat a külföldi befektetőkkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ne legyen törés a piaci folyamatokban" - fejtegette.

A szakértő szerint jövőre az idei átlagos 280-as szintről 270-re módosul a forint euróval szembeni árfolyama, a magyar fizetőeszköz azonban még ennél is erősebb lehet, ha javul a pénzpiacok általános hangulata, illetve erősödik az otszágba fektetett bizalom. Ez nem lenne szerencsés, így ésszerű lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank a kamatszint csökkentésével megakadályozná - magyarázta a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója.

A jövő évi inflációs kilátások is jók, a forintárfolyam pedig stabil, ezért Palócz Éva arra számít, hogy a jegybank monetáris tanácsa ebben a hónapban még vág az alapkamatból, így az 6 százalék lehet. A szakértő 2010 végére 5 százalékos, vagy akár az alatti kamatszintet vár, de megjegyezte: a környező országokhoz képest még ez is nagyon magas.

Mi várható a gazdaságban?

Idén 6,5 százalék körüli visszaesésre, jövőre pedig stagnálásra számít a magyar gazdaságban a Kopint-Tárki. A kutatóintézet korábban jobb eredményeket várt, a harmadik negyedévi adatok azonban a becsültnél gyengébbek lettek. Ennek oka elsősorban a magánfogyasztás jelentős csökkenése, amely a várakozások szerint leghamarabb a jövő év második felében válthat át enyhe növekedésbe - magyarázta a szervezet vezérigazgatója.

Palócz Éva hozzáfűzte: ennek oka, hogy a bérek nem változnak majd jelentősen, a megtakarítások azonban a hitelfelvétel megtorpanásával növekedni fognak.

Az államháztartási hiányról szólva a szakértő közölte: a Magyar Nemzeti Bank és a Kopint-Tárki előrejelzése is azt mondja, hogy a jövő évi költségvetésben a tervezettnél körülbelül 0,5 százalékkal nagyobb a hiány. Ez részben a tervezett megtakarítások túlzottan ambiciózus voltával magyarázható, valószínűtlen ugyanis, hogy a közlekedésből 40, az önkormányzatoktól pedig 70-80 milliárdot sikerül beszedni - jegyezte meg Palócz Éva.

Hanganyag: Kaputa Júlia

A címlapról ajánljuk