eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Parragh: Mindent pénzügypolitikai logikával közelítünk meg

2010-ben a magyar gazdaság stagnálására számít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint a gazdaságpolitikát 2010-ben a növekedés erősítésének kell meghatároznia, ám ennek még nincsenek meg a feltételei.

Az utolsó negyedév az, amely erőteljesen rányomja a gazdaságra a bélyegét, és ez leginkább a beruházások terén, a kiskereskedelemi forgalomban, valamint a cégek árbevételében érzékelhető - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László hozzátette: 2010-ben stagnálással számolnak, nem lehet valódi növekedésre számítani. Elképzelhető, hogy az első negyedévben enyhe munkanélküliségi és elbocsátási hullám lesz, nemcsak szezonális, hanem a gazdasági állapot okán is - mondta.

A jelenlegi gazdaságpolitikát az egyensúlyteremtés determinálja - ez első lépésnek elengedhetetlen, de ezt követően a növekedés erősítése kell, hogy következzen, ám ennek nincsenek meg a feltételei: zsugorodik a belső fogyasztás és stagnálnak az exportpiacok - véli az elnök.

Hangsúlyozta: olyan programok kellenek, amelyek kiemelnek egyes területeket, mint például a megújuló energiát, a paksi atomerőmű bővítését, a foglalkoztatási, az élelmiszer-, és gyógyszeripar erősítését, az IT-fejlesztést.

Magyarországnak nincs világos fejlesztési és gazdaságpolitikája, mindent pénzügypolitikai logikával közelítünk meg - fogalmazott Parragh László, aki hozzátette: a Pénzügyminisztériumban van a gazdaságpolitika centruma, és a pénzügyi szemlélet vezérli a döntéseket - ez azonban csak rövid távon hozhat eredményt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×