INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Parragh: Mindent pénzügypolitikai logikával közelítünk meg

Infostart / InfoRádió
2010-ben a magyar gazdaság stagnálására számít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint a gazdaságpolitikát 2010-ben a növekedés erősítésének kell meghatároznia, ám ennek még nincsenek meg a feltételei.

Az utolsó negyedév az, amely erőteljesen rányomja a gazdaságra a bélyegét, és ez leginkább a beruházások terén, a kiskereskedelemi forgalomban, valamint a cégek árbevételében érzékelhető - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László hozzátette: 2010-ben stagnálással számolnak, nem lehet valódi növekedésre számítani. Elképzelhető, hogy az első negyedévben enyhe munkanélküliségi és elbocsátási hullám lesz, nemcsak szezonális, hanem a gazdasági állapot okán is - mondta.

A jelenlegi gazdaságpolitikát az egyensúlyteremtés determinálja - ez első lépésnek elengedhetetlen, de ezt követően a növekedés erősítése kell, hogy következzen, ám ennek nincsenek meg a feltételei: zsugorodik a belső fogyasztás és stagnálnak az exportpiacok - véli az elnök.

Hangsúlyozta: olyan programok kellenek, amelyek kiemelnek egyes területeket, mint például a megújuló energiát, a paksi atomerőmű bővítését, a foglalkoztatási, az élelmiszer-, és gyógyszeripar erősítését, az IT-fejlesztést.

Magyarországnak nincs világos fejlesztési és gazdaságpolitikája, mindent pénzügypolitikai logikával közelítünk meg - fogalmazott Parragh László, aki hozzátette: a Pénzügyminisztériumban van a gazdaságpolitika centruma, és a pénzügyi szemlélet vezérli a döntéseket - ez azonban csak rövid távon hozhat eredményt.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk