INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Palócz: Elmaradhat a külföldi tőke, ha korrupció gyanújába kerül Magyarország

Infostart / InfoRádió
Súlyosan gátolhatja a hazánkba irányuló befektetéseket, ha elterjed, hogy Magyarországon nagy a korrupció - mondta el a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, annak kapcsán, hogy kilenc budapesti nagykövetsége közös közleményben hívta fel a figyelmet a magyar befektetői környezet transzparenciájának hiányára.

Figyelmeztető jel a kormány számára kilenc budapesti nagykövetség nyilatkozata a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint; a külképviseletek ebben a korrupciós jelenségek magyarországi erősödésére hívják fel a figyelmet.

Palócz Éva szerint, ha elterjed, hogy Magyarország a korrupciótól súlyosan fertőzött, az elrettentheti a külföldi befektetőket, akik nemcsak az adózási szabályokat, hanem az üzleti környezetet is vizsgálják, mielőtt elindítanak egy beruházást.

A szakértő az InfoRádiónak elmondta: a nagykövetségeknek van befolyásuk az ide érkező befektetésekre, különösen azonban esetekben, amikor olyan cég az érdeklődő, amely még nem ismerős Magyarországon. Ezek a vállalkozások gyakran a külképviseletektől kérnek információkat.

A napokban a Kopint-Tárki is publikált egy tanulmányt, amelyben a korrupció veszélyeire hívja fel a figyelmet, ezt követően jelent meg a nagykövetségek nyilatkozata. Palócz Éva szerint egy-egy ilyen akció nyomán nem jön létre mélyreható változás, ám minden egyes megnyilvánulás fontos jelzés a kormány számára.

A témáról kormányzati körökben is folyamatosan beszélnek, ám önmagában egy korrupcióellenes hivatal felállítása nem elég az effajta jelenségek felszámolására, ha nincs mögötte komoly elkötelezettség - fűzte hozzá a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk