eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egy eurós cipőt gyárt a háromcsíkos márka

Az Adidas egy euróért kapható cipőket árusít a világ azon szegényeinek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy lábbelit vásároljanak. A gyakran kizsákmányolással vádolt német sportszergyártó cég projektje a tervek szerint jövőre indul el Bangladesben.

Az Adidas döntését a bangladesi Nobel-díjas Muhammad Yunus és az ő mikrohitel programja inspirálta, amelynek segítségével a szegények saját üzletet indíthatnak. A szegények bankárjának is nevezett Yunus azt mondta a vállalatnak, amelyet gyakran a fejlődő országok munkaerőinek kizsákmányolásával vádolnak, hogy Bangladesben szociális üzletek kellenek, amelyek munkát teremtenek.

Az sportszergyártó már megegyezett abban, hogy nonprofit alapon fogja előállítani a cipőket a dél-ázsiai országban, bár a vállalat szóvivője hangsúlyozta: lehet, hogy a lábbeli ára valamivel több lesz, mint egy euró, és még az sem eldöntött, hogy rajta lesz-e a cipőkön az Adidas védjegyének számító három csík.

A német sportszergyártó cég eddig elsősorban arról volt híres, hogy sztárokat és világeseményeket szponzorált. David Beckhamnek például több mint évi 2,5 milliárd forintot fizet, hogy népszerűsítse a Predator futballcipőket, amelyek darabját 40 ezer forintért árulnak a boltokban. A pekingi olimpiára 15 milliárd forintot költött,  a 2012-es londoni játékokra pedig 30 milliárdot ígért.

Bangladesben a ruházati iparban dolgozók a legrosszabbul fizetettek a világban, hiszen mindössze évi 250 ezer forintot visznek haza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×