eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fitch: tovább javuló európai befektetői hangulat

Tovább javult a befektetői hangulat Európában a harmadik negyedévben: a piaci szereplőknek most már a nagy többsége látja úgy, hogy a piacok túljutottak a mélyponton - áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett legújabb negyedéves felmérésében, amely szerint a befektetők az európai térségek közül a feltörekvő országcsoport növekedési kilátásaival kapcsolatban a legderűlátóbbak.

A nemzetközi hitelminősítő körkérdésébe bevont európai intézményi befektetők 84 százaléka mondta azt, hogy szerinte az európai piacokon véget ért "a felfordulás legrosszabb időszaka".

A Fitch előző, második negyedévi hasonló felmérésében az európai piacokon aktív befektetési intézmények 72 százaléka vélekedett így.

A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy a hangulati javulás üteme már kiegyenlítettebb: az idei első negyedévben a piaci szereplőknek még alig a 29 százaléka volt derűlátó, és innen ugrott az arány 72 százalékra a második negyedévben.

A Fitch Ratings szerint a befektetői hangulat javulását valószínűleg a már érzékelhető, jóllehet még gyenge globális fellendülés "határozott jelei" táplálják.

A recessziós kilátásokkal kapcsolatban ugyanakkor térségenként erősen megoszlanak a vélemények. A felmérésbe bevont intézményi befektetők Nagy-Britanniával kapcsolatban a legborúlátóbbak: mindössze 31 százalékuk ért egyet azzal, hogy - amint a feltett kérdés fogalmaz - "a brit recessziós viszonyok elmúlnak a következő tizenkét hónapban". A befektetők negyede még azt sem tartja kizártnak, hogy a brit recesszió két évnél is tovább elhúzódik.

A piacot kisebb sokkhatásként érte a brit statisztikai hivatal minapi bejelentése, amely szerint az általános elemzői várakozással ellentétben nem ért véget az immár hosszúsági rekordot döntő brit recesszió az idei harmadik negyedévben sem.

A brit gazdaság teljesítménye hat negyedéve csökken folyamatosan. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A Fitch Ratings szerdán ismertetett felmérése szerint az intézményi befektetők harmada számít arra, hogy az euróövezetben egy éven belül "elmúlnak a recessziós viszonyok", és 44 százalékuk várja ugyanezt a feltörekvő európai térségben.

A cég múlt hónapban kiadott, globális előrejelzésében az állt, hogy megkezdődött a világgazdaság kilábalása a recesszióból, és a piacokon feltűnt nyári, kezdeti "zöld hajtások" után most már egyértelmű jelzőszámok mutatják a gazdasági aktivitást élénkülését.

Abban elemzésben a hitelminősítő azt jósolta, hogy a világgazdasági össztermék (GDP) - piaci árfolyamon számolva - az idén egész évben 2,8 százalékkal csökken, jövőre azonban már 2,0 százalékkal, 2011-ben 2,7 százalékkal növekszik.

Más nagy londoni házak is már egyértelmű ténynek tartják, hogy megindult a világgazdasági kilábalás.

A JP Morgan bankcsoport nemrégiben kiadott új, negyedik negyedévi átfogó prognózisában az állt, hogy a világgazdaság teljesítménye az előző csúcs és a mélypont között - 2008 második negyedévétől 2009 első negyedéig - 3,6 százalékkal zsugorodott, azonban már az idei második negyedévben, éves szinte átszámolva 1,2 százalékos volt a globális növekedés, és ez a második félévben - szintén éves szintre vetítve - átlagosan valószínűleg 3,7 százalékos ütemre gyorsul tovább.

A JP Morgan elemzői 2010 egészére 3,5-4 százalékos világgazdasági reálnövekedéssel számolnak.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési csoportja legújabb helyzetértékelésében azt írta: a harmadik negyedév eddigi GDP-számai alapján a globális kilábalás "erőteljes startot vett". A cég azzal számol, hogy a világgazdasági növekedés az idei harmadik negyedévben, az előző három hónaphoz mérve, elérhette az 5,1 százalékot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×