eur:
386.96
usd:
358.64
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Vagyonuk megadóztatását kérik a gazdag németek

Német vagyonosok egy csoportja petíciót nyújtott be, amelyben arra kérik a kormányt, hogy a tehetősebbeket magasabb adóval sújtsák, mivel úgysincs szükségük annyi pénzre, és így hozzá tudnának járulni a gazdasági válságból való kilábaláshoz.

Több a pénzünk, mint amennyire szükségünk van - állítja az a 44 dúsgazdag német, akik egy petíció aláírásával kérték Angela Merkel kormányát, adóztassa meg őket, hogy ezzel is hozzájáruljanak a német gazdaság fellendüléséhez.

Számításaik szerint ha két évig fizetnék az ötszázalékos vagyonadót a leggazdagabbak, akkor abból 100 milliárd euró  folyna be az államkasszába.

Az adományozás nem elég a problémák megoldására, márpedig a pénzügyi válság növekvő munkanélküliséghez, szegénységhez és szociális egyenlőtlenséghez vezet. A válságból kivezető út az ökológiába, az oktatásba és a társadalmi igazságosságba való befektetés lehet - hangsúlyozzák a petíciót aláíró tehetősek, akik hozzátették: azoknak, akik kemény munkával vagy éppen öröklés útján hatalmas vagyonra tettek szert, hozzá kell járulniuk a válság enyhítéséhez azzal, hogy többet fizetnek.

Dieter Lehmkuhl, a petíció egyik ötletgazdája a berlini Tagessiegel lapnak nyilatkozva elmondta: 2,2 millió ember él Németországban, akiknek több mint 500 ezer eurós (mai árfolyamon számítva mintegy 135 millió forintot érő) vagyonuk van. Ha mindannyian fizetnék két éven keresztül az öt százalékos különadót, az összegyűlt 100 milliárd euróból finanszírozni lehetne az ökológiai programokat, valamint az oktatási és szociális projekteket.

A csoport szerdán demonstrációt is szervezett Berlinben, amelyen úgy próbálták felhívni a kezdeményezésükre a figyelmet, hogy hamis bankjegyeket szórtak szét.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×