eur:
389.3
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mit tegyünk, ha ellopják a bankkártyánkat?

Ha visszaélnek egy bankkártyával, akkor a bejelentésig keletkezett kár 45 ezer forintig az ügyfélt, a fölött a kibocsátó bankot terheli - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Bartha Lajos hozzátette: a pénzintézet minden esetet egyedileg kivizsgál, és ennek eredményétől függ, hogy végül kinek kell a kárt kifizetni, az utóbbi időben azonban csökkent az ügyfél felelősségét megállapító esetek száma.

A legfontosabb az, hogy azonnal be kell jelenteni a banknak, ha észrevesszük, hogy visszaéltek a bankkártyánkkal - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az InfoRádiónak.

Előfordulhat, hogy az ügyfél nem veszi észre, hogy elveszítette a bankkártyáját, csak azt, hogy arról tranzakciókat indítanak mások. Ebben az esetben is fontos, hogy minél gyorsabban értesítse a bankot - hangsúlyozta Bartha Lajos, aki hozzátette: ha nem a kártya, hanem a pin kód került illetéktelen kezekbe, akkor is a lehető leggyorsabban jelezni kell ezt a pénzintézetnek.

Abban az esetben, ha több nap eltelik, amíg az illető észreveszi, hogy nincs meg a bankkártya, a szabályozás szerint 45 ezer forintig az ügyfelet terheli a kár, a fölött pedig a kibocsátó bankot. A pénzintézetek minden egyes ilyen esetben megvizsgálják a visszaélés körülményeit - hangoztatta a bankigazgató.

Bartha Lajos elmondta azt is, hogy egy 2007-ben életbe lépett kormányrendeletnek köszönhetően jelentősen lecsökkent az a veszteség, amit a kártyabirtokosoknak kell elviselniük: korábban a felmerült kárestek 45 százalékát a kártya tulajdonosa volt kénytelen elszenvedni, 2008-ban azonban ez az arány 22 százalékra csökkent.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×