INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Devizahitelek: jön a csapás?

Infostart / InfoRádió
Ha a bankok önszabályozása nem segít, hatóságilag kell szigorítani a devizahitelezés szabályain - jelentette ki a Reuters egyik rendezvényén Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának tagja. Az új szabályok kidolgozása az újonnan felállítandó Európai Rendszerkockázati Tanács hatáskörébe kerülhet.

A bécsi találkozón Nowotny úgy fogalmazott: "tiszta az üzenet" a szabályozó hatóságok részéről, hogy vissza kell fogni a devizahitelezést. Nem tiltásról van azonban szó, egyszerűen meg kell lennie a pénzügyi fedezetnek a kockázatokra - mondta.

Hibának nevezte, hogy ingatlanfinanszírozás egyes országokban csak devizában történt. Nem lehet többé letagadni szerinte, hogy a devizahitelezésnek számottevő makrogazdasági kockázatai vannak, amelyet csak természetes fedezettel (vagyis azonos devizában denominált bevétellel) tudnak közömbösíteni a piaci szereplők.

A jegybankok és hitelminősítők tavalyi figyelmeztetései révén, melyek rámutattak, hogy "Európa sub-prime válsága" fenyeget, sikerült elérni, hogy a magyar, lengyel és más bankok visszavegyenek alacsony kamatozású euró és svájci frank alapú hitelezésükből.

Nem áll le azonban a devizahitelezés: még Nowotny hallgatóságában is ettől remélik sokan a növekedés beindulását - figyelmeztet a Reuters. Jó példa erre Frederico Ghizzoni, az UniCredit regionális igazgatója is, aki elmondta: nem gondolja, hogy a devizahitelezés jelentősen visszaszorulna, az egyetlen figyelemre méltó tényező, hogy svájci frankban kevés hitelt adnak már a bankok, s a dollárhoz hasonlóan ennek is az euró vette át a helyét.

A devizahitelezés korlátozása érdekében a felállítandó Európai Rendszerkockázati Tanács tehetne lépéseket - derül ki a Jean Claude Trichet jegybankelnök szavaiból, aki erről azt mondta: tipikusan olyan kérdésről van szó, amelyet az új testület szintjén lehetne megvitatni.

A címlapról ajánljuk