eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Devizahitelek: jön a csapás?

Ha a bankok önszabályozása nem segít, hatóságilag kell szigorítani a devizahitelezés szabályain - jelentette ki a Reuters egyik rendezvényén Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának tagja. Az új szabályok kidolgozása az újonnan felállítandó Európai Rendszerkockázati Tanács hatáskörébe kerülhet.

A bécsi találkozón Nowotny úgy fogalmazott: "tiszta az üzenet" a szabályozó hatóságok részéről, hogy vissza kell fogni a devizahitelezést. Nem tiltásról van azonban szó, egyszerűen meg kell lennie a pénzügyi fedezetnek a kockázatokra - mondta.

Hibának nevezte, hogy ingatlanfinanszírozás egyes országokban csak devizában történt. Nem lehet többé letagadni szerinte, hogy a devizahitelezésnek számottevő makrogazdasági kockázatai vannak, amelyet csak természetes fedezettel (vagyis azonos devizában denominált bevétellel) tudnak közömbösíteni a piaci szereplők.

A jegybankok és hitelminősítők tavalyi figyelmeztetései révén, melyek rámutattak, hogy "Európa sub-prime válsága" fenyeget, sikerült elérni, hogy a magyar, lengyel és más bankok visszavegyenek alacsony kamatozású euró és svájci frank alapú hitelezésükből.

Nem áll le azonban a devizahitelezés: még Nowotny hallgatóságában is ettől remélik sokan a növekedés beindulását - figyelmeztet a Reuters. Jó példa erre Frederico Ghizzoni, az UniCredit regionális igazgatója is, aki elmondta: nem gondolja, hogy a devizahitelezés jelentősen visszaszorulna, az egyetlen figyelemre méltó tényező, hogy svájci frankban kevés hitelt adnak már a bankok, s a dollárhoz hasonlóan ennek is az euró vette át a helyét.

A devizahitelezés korlátozása érdekében a felállítandó Európai Rendszerkockázati Tanács tehetne lépéseket - derül ki a Jean Claude Trichet jegybankelnök szavaiból, aki erről azt mondta: tipikusan olyan kérdésről van szó, amelyet az új testület szintjén lehetne megvitatni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×