INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Mától "ernyőmárka" alatt működik a BÉT

Infostart / InfoRádió
A bécsi, a budapesti, a ljubljanai és a prágai értéktőzsde közös közleményben jelentették be, hogy a mai naptól CEE Stock Exchange Group (Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetség) néven közös tőzsdeszövetséget alkotnak. Ez alkalomból két közös indexet is indítanak, CEETX - CEESEG Traded Index és CEESEG Composite néven.

A CEETX kapitalizációval súlyozott árfolyamindex, amely a Tőzsdeszövetség tagjainak 25 legaktívabban kereskedett és legnagyobb kapitalizációjú részvényéből áll.

Az index kiszámítása és közzététele valós időben, EUR és USD pénznemben történik. A CEETX kereskedhető index. Összetevői kiváló likviditásának köszönhetően alaptermékként szolgálhat a strukturált termékek és a szabványosított származékos termékek (határidős és opciós ügyletek) esetében.

A CEESEG Composite Index a Tőzsdeszövetség tagjainak vezető részvényindexeit alkotó papírokból álló, kapitalizációval súlyozott árfolyamindex. Ily módon az index az ATX, a BUX, a PX és a SBITOP indexek kosarában szereplő részvényeket foglalja magában. Az index kiszámítása és közzététele valós időben, EUR és USD pénznemben történik. A CEESEG Composite Index referenciaként szolgál a befektetők számára, és a teljes csoport tőkepiacainak alakulását szemlélteti.

A kiadott közlemény azt mondja, hogy sokéves tapasztalatai eredményeként mind a négy értéktőzsde nagy nemzetközi rangot ért el az indexszámítás globális szakértőjeként. A közép- és kelet-európai indexekhez kapcsolódó pénzügyi eszközök iránti növekvő keresletre tekintettel a Tőzsdeszövetség egységes licensz értékesítési politika alapján értékesíti indexeit szerte a világon.

A CEE Stock Exchange Group magas szintű szakértelmet kínál a közép- és kelet-európai piac számára a tőzsdeindexekkel kapcsolatos know-how és innováció terén. A négy tőzsde együttesen 52 indexet számol (lefedve a közép- és kelet-európai régiót, a FÁK országait, valamint Kínát is).

A 128 milliárd eurós piaci kapitalizációval a CEE Stock Exchange Group a teljes piaci kapitalizáció felét, a 11 milliárd eurós összesített havi átlagforgalommal pedig a közép- és kelet-európai régió részvényforgalmának mintegy kétharmadát teszi ki (2009. júliusi adatok). A Tőzsdeszövetség együttesen kínál egyszerű hozzáférést négy vonzó, hosszú távú növekedési lehetőségekkel rendelkező piachoz.

A címlapról ajánljuk