eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bogsch Erik: Kiemelt alkotóműhelyekre van szükség!

"A fiatalok motiváltságán kell változtatnunk" - hangsúlyozta Bogsch Erik, a Richter Gedeon elnök-vezérigazgatója videó interjújában, amelyben arról beszél, hogy az innováció hogyan "indíthatja újra" Magyarországot, és ebben milyen szerepe van a tudományos alkotóműhelyeknek.

Bogsch Erik a második a magyarországi üzleti élet prominens szereplői közül, akik a Figyelő TOP 200 program innovációs nagyköveteiként megosztják legfontosabb gondolataikat arról, miképp lehet az innovációt a vállalati fejlődés és az ország szolgálatába állítani.

Bogsch Erik szerint a külföldi és a hazai fiatalok közötti legszembeötlőbb különbség motiváltságukban van, ebben javulnunk kell. Kiemelte, hogy a természettudományos oktatás romlott az utóbbi években, kevés az elkötelezett oktató, sokan külföldön keresnek boldogulást, s így kevesebb a jó, itthon maradó ötlet is.

Szerinte tévhit, hogy sok a jó ötlet. " Egy ötlet akkor jó, ha megvalósítható" - állítja. Meggyőződése, hogy néhány alkotóműhelyt kiemelten kellene kezelni, erkölcsileg és anyagilag egyaránt, és ezek mintegy szigetként jelentenének kitörési pontot a tehetségek számára.

Az innováció üzleti hatásaival kapcsolatban Bogsch úgy véli, hogy egy cég életében a kisebb innovációk csoportja sokszor felülmúlja egy nagy átütő innováció hatását. Úgy véli, a sikerhez három dologra van szükség? fókuszálásra, kitartásra és arra, hogy higgyünk abban, amit csinálunk. Az innováció során nem elhanyagolható a pénzügyi és marketing innováció szerepe sem, igaz, többnyire ezek is valamilyen természettudományos eredmény piacra lépését segítik elő.

A következő évek innovációs kitörési pontjának az informatikát és a gyógyszerkutatást véli, amelyben Magyarországon is jelentős kihasználható lehetőségek vannak, de Bogsch Erik jelenleg úgy érzi, hogy Kelet-Európa és Magyarország egyre inkább versenyhátrányba kerül más régiókhoz, országokhoz képest. Az EU sem ad elég dinamikát az innovációnak, a pályázati rendszer túl bonyolult, igaz, a kutatók így sem tehetik meg, hogy ne próbáljanak meg minden lehetőséget.

A teljes videó interjút megnézheti, ha ide kattint!

A TOP 200 innovációs nagykövetei - Bogsch Erik (Richter Gedeon), Bojár Gábor (Graphisoft), és Csányi Sándor (OTP) - ilyen körben még nem ültek egy asztalnál, a Figyelő felkérését azonban örömmel elvállalták, így személyükkel szimbolizálják a konferencia központi témáját, a vállalati innováció fontosságát. A 2009-es Figyelő TOP200 projekt részeként megrendezésre kerülő október 15-i konferencián kerekasztal beszélgetés keretében reflektálnak a neves külföldi vendégek előadásaira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×