eur:
388.33
usd:
361.83
bux:
69307.18
2024. május 9. csütörtök Gergely

A CIB Bank már visszavonulót fújt

Visszavonulót fújt a CIB Bank. A pénzintézet közölte: egyelőre nem emeli a folyószámla-vezetés költségeit, mert Bajnai Gordon erre kérte a bankokat. Van azonban olyan bank, ahol augusztus elsejétől drágul néhány a folyószámla vezetéssel kapcsolatos költség. Az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos szigorítások augusztus elsejétől lépnek életbe.

Úgy tűnik, nem egyformán értelmezik a bankok azt a moratóriumot, amelyről nemrég állapodtak meg Bajnai Gordon miniszterelnökkel. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője korábban azt mondta az Inforádiónak, hogy a moratórium a kölcsön- és lízingszerződésekre vonatkozik, nincs változás az egyéb banki szolgáltatások tekintetében, és az augusztus elsejétől életbelépő jogszabály sem tartalmaz erre vonatkozólag újdonságokat, vagy korlátozásokat.

A CIB Bank az utolsó pillanatban felfüggesztette a változtatások hatálybalépését, hivatkozva a július közepén megbeszélt moratóriumra. A pénzintézet közleményében azt írta: azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert a miniszterelnök arra kérte a bankokat, szeptember végéig ne változtassanak oly módon a feltételeikben, hogy az kedvezőtlen legyen az ügyfelek számára. A megváltozott kondíciós listákat ugyanakkor a jogszabályok szerint már korábban közzé kellett tenniük, mint ahogy Bajnai Gordonnal megállapodtak.

A K and H Banknál azonban július 31-ével változott pár szolgáltatásnak a tarifája. Álláspontjuk szerint ezekre nem vonatkozott az említett moratórium.

Két hete a bankszövetség és a miniszterelnök megállapodott abban, hogy 2 hónapig felfüggesztik a szerződésmódosításokat, és addig a bankok közösen kidolgoznak egy úgynevezett magatartáskódexet.

Azt, hogy az egyéb banki szolgáltatásokra vonatkozik-e a moratórium, úgy tűnik mindenki másként gondolja. Pénzügyi körökben többen megjegyezték ezek hallatán, hogy a bankok ott drágítanak, ahol tudnak, és ha a hiteleknél nem lehet, akkor keresnek más területet, ez lenne a folyószámla-vezetés és az ahhoz kapcsolódó egyéb banki szolgáltatások, amelyeknek egy laikus számára szintén kevéssé átlátható a díjszerkezete, több pénzintézet viszont azzal védekezik, hogy ezeket a tarifákat évente egyszer-kétszer szokták változtatni, és annak éppen most jött el az ideje.

Ami a hitelszerződéseket illeti, augusztus elsejétől egyébként életbe lép a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő törvények módosítása, amely korlátozza a bankok egyoldalú szerződésmódosítását. A jogszabály azonban egyértelműen a hitelszerződéseket érinti.

A változtatások szerint az eddigi 15 napról 60 napra nő az értesítési határidő, és az ügyfelet közvetlen módon is köteles a bank értesíteni, nem elég hirdetményben. Ha az ügyfél nem ért egyet a módosítással, akkor a hatályba lépésig ingyenesen felmondhatja a szerződést. Új díjat nem vezethet be a bank ezeknél a szerződéseknél, és a meglévők módosítását is indokolni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Megváltoztak a kamatkörnyezet csökkenésére vonatkozó várakozások, és bár ez rövid távon nem fogja a lakáshitelek tömeges drágulását okozni, a további kamatcsökkenés meghiúsulhat - mondja Molnár Gergő. A K&H Bank lakossági marketing vezetője a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciájának a lakáshitelezésről szóló beszélgetésében is beszélni fog, alábbi interjúnkban pedig a hitelpiaci kilátások mellett a zöldhitelekről, a K&H digitális asszisztenséről és a befektetési piac kilátásairól is kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 08:49
×
×
×
×