INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Költséges és kockázatos lehet a vagyonadó elkerülése

Infostart / InfoRádió
A kockázatvállalási hajlandóságtól függ, keres-e valaki kiskaput a vagyonadó megfizetése alól - véli a Schönherr Szécsényi Ügyvédi Iroda partnere. Szécsényi László hangsúlyozta: az ingatlan átíratása más tulajdonosra költséges, a lakcímbejelentés csak kockázatos, mert még nem tudni, milyen jogokat kap ez ügyben az adóhivatal.

Az ingatlan átíratása drága, a lakcím-nyilvántartási bejelentés pedig rizikós mód lehet a vagyonadó megfizetésének elkerülésére - mondta az InfoRádiónak Szécsényi László ügyvéd, aki szerint a kockázatvállalási hajlandóságtól függ, ki melyik kiskaput meri kihasználni.

A Schönherr Szécsényi Ügyvédi Iroda partnere megjegyezte: egyelőre nem lehet tudni, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal milyen jogokat kap majd annak ellenőrzésére, valóban életvitelszerűen lakik-e abban az ingatlanban az, akit oda bejelentettek.

Szécsényi László arról is beszélt, hogy a jogszabályok szerint január elsejétől kinek kell megfizetni az ingatlanadót. Ha valakinek egyetlen, a 30 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű ingatlanja, ahová be van jelentve, mentesül a teher alól.

Ha ezen kívül is van ingatlanja, amelynek értéke nem éri el a 15 millió forintos forgalmi értéket, az után sem adózik. A továbbiakban minden egyéb ingatlana után meg kell fizetnie a terhet a megfelelő értékhatárhoz igazodó adókulcs alapján - fűzte hozzá az ügyvéd.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk