eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Segítséget követelnek az EU-tól a tejtermelők

A tejágazat helyzetén javító uniós intézkedések hiánya miatt tüntetett több tejtermelő. A demonstráción petíciót adtak át az Európai Unió képviselőinek.

Nem tartják megfelelőnek a tejágazattal kapcsolatos uniós és magyarországi intézkedéseket a tejtermelők, ezért demonstrációt tartottak a főváros V. kerületében, az Európai Unió Háza előtt.

A szakadó eső ellenére több megyéből érkeztek az ágazat képviselői, és transzparenseikkel egyebek mellett a felvásárlási árakkal kapcsolatos helyzet tarthatatlanságát hangsúlyozták.

Istvánfalvi Miklós, a Tejterméktanács elnökhelyettese felszólalásában nehezményezte, hogy az Európai Unió semmilyen intézkedést nem tett a tejtermelők megsegítésére, annak ellenére, hogy másfél év alatt a tej felvásárlási ára körülbelül 40 százalékkal csökkent. A termelők szerint a kialakult állapotért Mariann Fischer Boel, az unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa felelős.

A demonstrálók petíciót adtak át az európai unió képviselőinek, amelyben a tejágazatot sújtó korábbi intézkedések felülvizsgálatát, és válságkezelő intézkedéseket követelnek. Szerintük szükséges továbbá, hogy az unió a jelenlegi szinten fagyassza be az ország kvótákat.

Az EU tejpiaci szabályozásának tejtermelőket közvetlenül érintő legfontosabb eleme a kvótarendszer, ugyanis ez határozza meg, a megtermelt tej egyéni és országos szinten értékesíthető mennyiségét.

Követelték továbbá a kvótatámogatások és az export-visszatérítések 50 százalékos emelését, az intervenciós árak növelését, az iskolatej-program kiterjesztését, és azt, hogy csökkentsék a beszállítók kiszolgáltatottságát a multinacionális cégekkel szemben.

A tejtermelők azt mondták, ha az unió nem tesz megfelelő lépéseket, folytatják a demonstrációkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×