eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Londonban nem várnak még MNB-kamatcsökkentést

A londoni elemzői közösség általános várakozása szerint a magyar jegybank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén még nem módosítja a jelenleg 9,50 százalékos alapkamatot, de van olyan vélemény, hogy a már közeljövőben újraindulhat a pénzügypolitikai enyhítés, sőt olyan is, amely szerint nem zárható ki teljes bizonyossággal a hétfői kamatcsökkentés sem.

A nagy citybeli befektetési házak közül a legegyértelműbben a Barclays Capital elemzői számítanak az MNB kamatcsökkentési kurzusának rövid időn belüli folytatódására.
A cég hétvégi előrejelzése szerint a Monetáris Tanács most már "nagyon közel jár" a pénzügyi felfordulás által 2009 elején megakasztott enyhítési ciklus újrakezdéséhez.
A Barclays Capital a londoni konszenzusnak megfelelően hétfőre még nem vár kamatmódosítást, prognózisa szerint azonban júliusban az MNB végrehajtja első, fél százalékpontos kamatcsökkentését.
A ház szerint mindazonáltal annak is lehet esélye, hogy a pénzügypolitikai testület már most "meglepi" a piacot egy csökkentéssel.
A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyanakkor azt várják, hogy a konszenzust jóval meghaladó legutóbbi inflációs adat "sokkja", valamint a továbbra is meglehetősen volatilis forint miatt az MNB egyelőre tartja a 9,50 százalékos alapkamatot.
A cég szerint jóllehet a múlt havi magas inflációt teljes mértékben a szezonális élelmiszerek árkiugrása okozta, azonban a háromhavi összevetésben számolt, éves szintre vetített maginflációs ráta is változatlanul felfelé haladt.
A közelgő áfa-emelés hatását is figyelembe véve a tizenkét havi infláció az idei év végére elérheti a 7,5 százalékot, és ha a Monetáris Tanács túl is teszi magát ezen a technikai jellegű inflációs hatáson, a pénzügypolitikai alapállás rövid távon nagy valószínűséggel óvatos marad, áll a JP Morgan hétvégi előrejelzésében.
A cég londoni elemzői jelenleg azzal számolnak, hogy az MNB az idei második félévben összesen 1,00 százalékponttal csökkenti alapkamatát, ha a forint a külső deficit gyors csökkenésével párhuzamosan "meggyőzőbb" erősödésbe kezd.

A JP Morgan távlati előrejelzésében 2010 közepére 7,50 százalékig csökkenő magyar jegybanki kamatszint szerepel.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének hétvégi prognózisa is 9,50 százalékon maradó MNB-kamatot jósol hétfőre. A cég szerint jóllehet a forint visszaerősödött a márciusi mélypontokról, továbbra is azonban kilengésekre hajlamos, és a jegybank a kormánykötvény-piacon sem lát még elégséges mértékű javulást.

A pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggályok mellett az infláció is immár két egymást követő hónapban meglepetést okozott, és a maginfláció csökkenése is megállt, a belső kereslet meredek visszaesése ellenére. A GS szerint mindemellett az áfa-emelés által az inflációs várakozásokra gyakorolt potenciális másodlagos hatás is azt jelenti, hogy az inflációs kilátások rosszabbra fordulhatnak.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×