eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Milliárdokba kerülhet az államnak az áfa-visszaigénylés

Ellentétes az európai uniós előírásokkal az a 2004-ben és 2005-ben alkalmazott adójogszabály, amely nem tette lehetővé az áfa levonását olyan beszerzések esetében, amelyhez állami támogatást kaptak a vállalkozások. Az áfa tehát levonható, az erről szóló önellenőrzéssel azonban jó lesz sietni, hiszen csak október 20-ig nyújtható be.

A jogszabályt folyamatosan támadták az elmúlt években a gazdasági élet szereplői, mivel jelentősen megnöveltek a beruházások finanszírozási igényét és aránytalanul felbruttósította a támogatás összegét. Az uniós előírásokkal való ellentétes voltát az Európai Közösségek Bírósága mondta ki.

Most azonban a korrekció voltát vitatják sokan. Szolnoki Béla, a BDO Forte adópartnere az InfoRádióban elmondta: az adózóknak mindössze 180 napjuk van az önellenőrzés benyújtására, ami egy igen szűk határidő.

Ráadásul furcsa, hogy az áfalevonás ilyen formában történhet, hiszen ezt a technikát akkor kell alkalmazni, ha az adózó hibázott, és az önellenőrzés benyújtása általában APEH-vizsgálatot von maga után.

Ugyanakkor az adózó, ha téved az 50 százalékos bírságon kívül a vitatott összeg után a jegybanki alapkamat duplájának megfelelő késedelmi pótlékot kell fizetnie, az állam azonban csak az alapkamat egyszeres összegét fizeti most ki.

A szakember a döntést az államháztartás jelenlegi helyzetével magyarázta.

Elmondta azt is: a döntés kis-, közepes és nagyvállalatokat is érint, amelyek száma együttesen akár több ezer is lehet. Az állami büdzsé ezért akár több milliárd forinttal is megcsappanhat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×