eur:
391.04
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Dávid Ferenc: A feketegazdaságnak kedvez az üzemanyagjuttatások megadóztatása

A korábban adómentes üzemanyag megtakarítások 25 százalékkal fognak adózni jövőre a kormány tervei szerint. Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára elmondta: átmeneti mentességet és az adó fokozatos bevezetését szeretnék elérni. Többek között azért is, mert ennek a juttatásnak a megszüntetése a feketegazdaság előretörését fogja okozni ezen a területen.

Tradicionális intézmény a közúti fuvarozásban részt vevő szállítók esetében, hogy ha takarékosan és nagy odafigyeléssel vezetnek, akkor a norma és a tényleges fogyasztás közti különbséget a gépkocsivezető pénzben megkaphatta adó- és járulékmentesen - mondta az InfoRádiónak Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VMOSZ) főtitkára.

Ahogy mondani szokták: tojás volt a gázpedál alatt, és így érdekeltek voltak abban a sofőrök, hogy körültekintően, pontosan vezessenek. A különbség így a bérük jelentős részét is kitehette, ami adómentes, ösztönző juttatás volt. A kormányzat viszont most a minimálbér összegéig ugyanazzal a 25 százalékkal kívánja terhelni, mint amit a többi természetbeni juttatásnál hallottunk.

Míg a többi ilyen juttatás, amit a kormány most megadóztat, szociális jellegű, ennek a jellege ösztönző volt - mutatott rá Dávid Ferenc. Szerinte márpedig egy tradicionális, béren kívüli juttatást nem lehet egy pillanat alatt így elintézni. Egy intézményi rendszert, ami a bérszerkezet egyharmadát adja, nem lehet fordulónappal kiváltani. Akkor inkább kössünk egy olyan megállapodást, hogy három-négy éven belül folyamatosan, rugalmasan kivezetjük ezt a rendszerből, hogy a bérek felzárkózhassanak - ajánlotta Dávid Ferenc.

Szerinte ha eközben párhuzamosan csökkennének a munkabért terhelő járulékok, akkor ez a görbe elsimulhatna. Elfogadható, hogy minden bértípusú jövedelem után adót és járulékot kelljen fizetni, az viszont nem fogadható el, hogy mindezt egyik napról a másikra vezetik be, főleg akkor nem, ha ez a béralku része, és a munkahelyeken komoly konfliktust okozhat - vélekedett a VMOSZ főtitkára.

Ebben a versenyhelyzetben a munkaadó ugyanis ezt a juttatást nem tudja bér formájában kifizetni. Ezért átmeneti intézkedésekre lenne szükség. A munkavállalónak is hosszú távon az az érdeke, hogy ez bérjövedelem legyen, mert így ez az összeg bekerül az ellátási alapba - vázolta a nyilatkozó.

Dávid Ferenc ugyanakkor arra is figyelmeztetett: ha viszont a gépkocsivezetőket nem teszik érdekeltté abban, hogy óvatosan és takarékosan vezessenek, akkor ezt az üzemanyag-mennyiséget valamiképp ki fogják venni a kocsiból, és a további sorsa bizonytalan lesz. Így a kormány lépése a feketegazdaságot ösztönzi, serkenti.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×