eur:
388.65
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Kevesen fizetnek kevés vagyoni típusú adót

Csak három vagyoni típusú adó van a magyar adórendszerben, de azt is keveseknek kell fizetni és az ebből származó adóbevétel elhanyagolható - mondta az InfoRádiónak az RSM-DTM adótanácsadó cég vezérigazgatója. Kalocsai Zsolt hozzátette: a vagyontárgyból származó jövedelmet nem vagyonadó, hanem személyi jövedelemadó terheli.

A jelenlegi, vagyon típusú adók kivetése, beszedése az önkormányzatok hatáskörében van. Közülük meg kell említeni az építményadót, a telekadót, a magánszemélyek és a vállalkozások kommunális adóját - vázolta az InfoRádiónak Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM adótanácsadó cég vezérigazgatója.

Az önkormányzatok egyharmada vet ki építményadót, és csupán néhány (az Inforadio.hu információi szerint három: Érd, Németkér és Nyíregyháza) teszi ezt korrigált forgalmi érték utáni építményadóként, a többiek négyzetméter-alapon fizettetik.

Általában megkülönböztetnek irodát, műhelyet, üzletet, raktárat és egyéb ingatlant. E tekintetben különbözik a kiszabott adó mértéke, ami kilencszáztól húsz forintig terjed évente. De sok településen magánlakásokat nem adóztatnak.

A telekadó hasonlóan működik, ezzel már több önkormányzat él. Ezt a telek négyzetméterben megadott területe után szabják ki egy évre.

A kommunális adót szintén alapterület után vetik ki. Összegében az előbbiekhez hasonlóan nem jelentős, párezer forinttól valamivel tízezer forintig is terjedhet az éves díja. Ezeket az adókat relatíve szűk kör fizeti, és a bevételek sem jelentősek - mutatott rá Kalocsai Zsolt.

A bérbe adott ingatlan után kapott bérleti díjat nem vagyoni típusú adó terheli, mivel az után szja-t szednek, így nem közvetlenül magát az ingatlant adóztatják. Ugyanez a helyzet a befektetésekkel, az árfolyamnyereséggel - tette hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×