eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Oszkó Péter külföldi címlapról üzen a befektetőknek

A válság kezelésére és népszerűtlen kiadáslefaragásra vállalkozó új magyar pénzügyminiszter meglepő magabiztosságot sugároz - olvasható a MarketWatch címlapján megjelent, Oszkó Péterrel készült interjúban. A pénzügyminiszter az amerikai gazdasági hírportálnak nyilatkozva reményének adott hangot: a forint a jövőben stabilabb lehet. A MarketWatch tudósítása azonban figyelmeztet, hogy a magyar fizetőeszköz továbbra is sérülékeny.

Az egy hónapja hivatalban lévő szakértői kormány pénzügyminisztere az online gazdasági portálnak adott interjújában kifejtette: a jövő évi parlamenti választások előtt számos intézkedést végre tud majd hajtani.

"Úgy gondolom, hogy sok intézkedést el tudunk végezni, mivel a politikusok és az emberek is szakértői kormányként tekintenek ránk, és felismerték, hogy a jelenlegi kormányt nem a népszerűség vezeti, hanem az, hogy minden szükséges lépést megtegyen a válság leküzdése érdekében" - nyilatkozta a MarketWatch-nak Oszkó, aki szerint a társdalom tudatában van annak, hogy meg kell tenni ezeket az intézkedéseket. Meglátása szerint mindez azt jelenti, hogy több olyan intézkedést is végrehajthatnak, amit korábban nem tudtak.

A MarketWatch által tegnap, a pénzügyminisztériumi sajtótájékoztató után készített interjú során a miniszter elmondta azt is, hogy az új kormány képes bebizonyítani a világnak: stabil és megbízható ország vagyunk. Ennek eredményeképpen pozitív hatásokra számítok az év második felében - válaszolta Oszkó Péter arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet el a fellendülés a gazdaságban.

A pénzügyminiszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezentúl a forint árfolyama is stabilabb lehet. Természetesen a pozitív hatások nem jelentkeznek azonnal a reálgazdaságban - hívta fel a figyelmet Oszkó.

A MarketWatch cikke emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc lemondását azzal indokolta, hogy a reformfolyamatok akadályává vált, ezt követően pedig Bajnai Gordon elegendő támogatást kapott a parlamentben. Az új kormány reformlépéseket jelentett be az adók és állami kiadások területén, melyek nagy része hatályba lép és az ország költségvetési egyensúlyának helyreállítását célozzák.

Az elmúlt hetekben a globális kockázati étvágy támogatta a forint erejét, azonban a magyar fizetőeszköz továbbra is kiszolgáltatott. A globális pénzügyi válság kirobbanása előtt Magyarország fenntarthatatlan költségvetéssel bírt - olvasható a portál írásában. Oszkó Péter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a program remélhetőleg elég hiteles ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a jövőben ezek a problémák.

"Ez a legtöbb, amit tehetünk. Természetesen a Magyarországon kívül zajló eseményeket nem tudjuk irányítani. Amire képesek vagyunk, hogy a lehető leggyorsabban végrehajtsuk a programban foglaltakat" - mondta el Oszkó Péter.

Nincs céldátum az euró bevezetésére

A pénzügyminiszter magabiztosan fogalmazott a magyar bankrendszer stabilitását illetően. A magyar bankrendszer nincsen tele toxikus eszközökkel. Az ingatlanpiac tekintetében Magyarországon nem alakult ki buborék - húzta alá a tárcavezető a MarketWatch-nak.

"Magyarország alapvető problémája két tényezőből ered. Az egyik, hogy a hitelek jelentős része devizában denominált és az árfolyam ingadozása kockázatot jelent. Ezért stabilizálnunk kell az árfolyamot, melynek következtében a mérséklődik az árfolyamkockázat is. A másik tényező, hogy a recesszió visszaveti a lakosság bevételeit és csökkenti a háztartások hitel-visszafizetési képességét" - magyarázta Oszkó Péter a devizahitelezéssel kapcsolatos legnagyobb aggodalmakat. A jegybank stressz tesztjének eredményére hivatkozva hozzátette: egy éves időtávon a recesszió nincs jelentős hatással a bankrendszer stabilitására.

Oszkó számára az időkorlát jelenti a legnagyobb kihívást, a válság megköveteli tőle ugyanis, hogy a lehető legrövidebb idő alatt végezzen tökéletes munkát. A pénzügyminiszter az interjúban azt is elmondta, hogy nem aggódik a hitelminősítők döntése miatt. Hangsúlyozta: helyesen kell kommunikálnunk.

Egy nap mindenképpen be fogunk lépni az euróövezetbe - mondta Oszkó Péter, aki ezúttal sem mondott céldátumot a pénzcserére. Úgy vélem, hogy most ki kell javítanunk egy múltbeli hibát: korábban ugyanis az időzítést fontosabbnak tartottuk a szükséges lépések megtételénél - vont mérleget az új pénzügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×