eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

FHB: 1,45 milliárd forintos nyereség az első negyedévben

Másfél milliárd forint adózott nyereséget ért el az FHB Jelzálogbank 2009 első negyedévében, ami csaknem 38 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Bán Zoltán, a portfolio.hu elemzője elmondta: a csökkenés mértéke egyrészt a jóval alacsonyabb hitelkihelyezésnek, másrészt a bázishatásnak köszönhető. A régiós versenytársaknál jobb eredményt ért el a pénzintézet.

Tavaly ilyenkor kiugróan jól teljesített a bank, az elmúlt két negyedévhez képest azonban nincs nagy változás az FHB tekintetében - mutatott rá az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője, aki hozzátette: a társaság most lényegesen több, háromszor akkora céltartalékot képzett, mint korábban. Mindez arra utal, hogy romlik a portfolió minősége.

Az elemző hozzátette: az FHB hitelportfóliója a többi magyar pénzintézetnél jobb minőségű, ami a bank magas forint hitelállományának, és a jelzáloghitelezésnek köszönhető, amely mögött még jelenleg is jelentős értékű ingatlanfedezet áll.

A bank ugyanakkor - amely nagyvállalatoknak egyáltalán nem hitelezik, kínálata főleg a lakosságnak, kisebb arányban pedig a kis- és közepes vállalkozásoknak szól - szinte egyáltalán nem helyezett ki hitelt az első negyedévben.

Ez azonban a kormánnyal kötött megállapodásuknak köszönhetően javulhat az év második felére.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×