eur:
388.97
usd:
360.63
bux:
68745.31
2024. május 7. kedd Gizella

Lejtmenetben a tokiói és a New York-i tőzsde

Másfél százalékot meghaló veszteséggel zárt a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója kedden. Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók is. A hétfői nap nagy vesztesei a banki részvények voltak.

A Nikkei225 indexe 1,6 százalék (153,37 pont) csökkenéssel 9298,61 ponton fejezte be a napot. Különösen a banki részvények hanyatlottak, miután az elmúlt három kereskedési nap során összesen 20 százalékkal nőtt az ágazati papírok árfolyama. Gyengültek a gyógyszer gyártók részvényei is, miután az ágazati Daiichi Sankyo komoly éves veszteségről számolt be.

A megfigyelők azt mondták, hogy a befektetőket mostantól elsősorban az a várakozás befolyásolja, hogy a múlt hónapban miként alakult az amerikai fogyasztói kiadás, amely jelentős mértékben alakítja a GDP-t. Az adat alapján következtetni lehet arra, hogy túljutott-e a mélyponton az amerikai gazdaság.

Az elemzők szerint a Nikkei indexe csak azután kerülhet a lélektaninak számító 10 ezer pont fölé, ha kedvezőek lesznek a második negyedévi japán vállalati eredmények.

Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók is. A hétfői nap nagy vesztesei ott is a banki részvények voltak.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,5 százalék (7,76 pont) gyengüléssel 1731,24 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8418,77 ponton zárt 1,8 százalék (155,88 pont) csökkenéssel. A DJIA indexe a március eleji 12 éves mélypont óta 32 százalékkal erősödött.

Az elemzők szerint a befektetők "megpihentek", kisebb szünetet tartottak olyan hetet követően, amely a kedvező végeredménnyel zárult banki stressz-tesztnek és a gazdaság állapotát illető egyre derűlátóbb megközelítésnek köszönhetően már kilencedik hete jelentett emelkedést a Nasdaq-on.

A hétfői tőzsdei hangulat egyik meghatározója - bár csak zárás után kerül rá sor -, hogy az amerikai jegybank (Fed) elnöke, Ben Bernanke beszámol a pénzügyi rendszer aktuális állapotáról. A felvázolt kép alapján kiszámítható, mi vár a bankokra, a bankrendszerre. A Wall Street Journal állítása szerint az American International Group Inc (AIG) és az amerikai kormányzat egyaránt arra számít, hogy a biztosító átalakítása több éves folyamat lesz.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×