eur:
388.7
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hogyan lehet trükközni a cégautóadóval?

Kis trükkel és szerencsével kikerülhető a cégautóadó - mondta Zara László adótanácsadó az Inforádió Adóinfo című magazinjában. A szakértő kifejtette: ha egy magánszemély tulajdonában lévő autót egy társaság használ, és nem bizonyítható, hogy a társaság hivatalosan értesítette a tulajdonost, ugyanakkor a társaság igazolja, hogy az értesítést elküldte, akkor az adóhatóság abban a negyedévben senkin nem tudja behajtani a cégautóadót.

Nem biztos, hogy az adóhatóságnál hangsúlyos kérdés lesz a cégautóadó ellenőrzése - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó adótanácsadó, aki szerint sok energiát venne el, ha a magánszemélyeknél ellenőriznék az adó befizetését. Zara László hozzátette: az adóhatóság "láthatatlanul" is meg tudja vizsgálni a befizetést a vállalatoknál, mivel a gépjármű-nyilvántartásból le tudja kérni a gépkocsi tulajdonosának adatait, és azt, hogy bevallotta-e az adót.

Magánszemélyeknél már nehezebb az ellenőrzés a tanácsadó szerint, az adóhatóság ugyanis nem tudja, hogy kik használnak gépkocsit a cég érdekében. Az Apeh csak egy személyi jövedelemadó bevallásnál kérdezhet rá, hogy van-e az illetőnek autója, és ha igen, használja-e azt a vállalkozásban. Ha az adózó nemmel válaszol a kérdésre, akkor az adóhatóság nem tud mit tenni, mert nem tudja bizonyítani az ellenkezőjét.

A magánszemély bérbe is adhatja a cégnek az autót - ebben az esetben a jogszabály szerint nyolc napon belül a vállalatnak tájékoztatnia kell a magánszemélyt arról, hogy a gépkocsira költséget számol fel és fizetnie kell utána az adót. Ha erről nem figyelmezteti írásban a magánszemélyt, akkor megfordul az adófizetés kötelezettsége, vagyis a bérbe vevőnek kell megfizetnie a cégautóadót - hangsúlyozta Zara László.

A magánszemély azonban mondhatja azt is, hogy ő nem kapott értesítést, még akkor is, ha valójában kapott - magyarázta a szakértő, aki szerint a cég csak úgy tudja bizonyítani az adóhatóságnak, hogy kiállította és elküldte a tájékoztatást a magánszemélynek, ha az, aki megírta a levelet, tértivevényes igazolást tud felmutatni, hogy a címzett átvette a tájékoztatót tartalmazó dokumentumot.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×