eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Államosítja a General Motorst a kormány?

Tulajdonrészt szerezne az amerikai állam az Obama-kormányzat legújabb terve szerint a csőd szélére került General Motors (GM) autógyárban - jelentette a Bloomberg amerikai hírügynökség.

Az autógyár helyzetét ismerő források szerint a kormány ideiglenesen, a korábban biztosított állami segély egy részéért cserébe szerezne tulajdonrészt a GM-csoportban, amelynek adósságállománya 28 milliárd dollárra rúg. A GM korábban 13,4 milliárd dolláros állami segítséget kapott.

A tervek szerint az állam egy új, a jelenleginél kisebb társaságban lenne résztulajdonos, amely a GM életképes, "jó" részeit foglalná magába. Ezzel a megoldással ugyanakkor csökkenne a hitelezők részesedése a megroggyant autógyár utódjában. Korábbi jelentések szerint a hitelezők összesen 90 százaléknyi tulajdonrészt szerezhetnének a vállalatban, ha elállnak a követeléseik nagy részétől.

Bennfentes források szerint a kormány a lehető leghamarabb túladna az új GM-ben birtokolt részesedésen. Barack Obama elnök így akarja lecsendesíteni a részleges államosítás miatt a kormányt bíráló hangokat, amelyek a pénzügyi rendszert érintő állami beavatkozások hatására igencsak felerősödtek.

A washingtoni pénzügyminisztérium és a GM nem kommentálta a Bloomberg jelentését.

Obama május végéig adott időt a vállalatnak a szanálási terv kidolgozására. A The New York Times hétfőn közölt beszámolója szerint egyre biztosabbnak tűnik, hogy az átalakítás csődeljárás útján megy majd végbe. A lap szerint a pénzügyminisztérium azt tanácsolja az autógyár vezetőségének, hogy június elsejéig adják be a csődvédelmi kérelmet.

Verheugen figyelmeztet


Az egyik elképzelés szerint új társaság alakulna, amely azonnal megvenné a General Motors jó részeit, amint a csoport csődvédelemért folyamodik, a kevésbé kívánatos vagyonrészek, köztük a nem népszerű modellek, egyes üzemek és egészségpénztári kötelezettségek pedig a régi cégben maradnának, amelyet felszámolnának.

Mindeközben a GM-csoporthoz tartozó Opel helyzetével kapcsolatban Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari biztosa kijelentette, hogy Brüsszelnek nyitottnak kell lennie az állami segítség kérdésében. A Hamburger Abendblatt című lapnak adott interjúban Verheugen kifogásolta az Opel fizetésképtelenségéről szóló találgatásokat. "A GM sorsától 300 ezer munkahely függ szerte Európában, ezért a pletykák terjesztése nagyfokú felelőtlenségre vall" - mondta az ipari biztos.

A nagykoalíciós német kormány megosztott az Opelnek nyújtandó állami segítség kérdésében. Vezető szociáldemokrata politikusok a segély mellett érvelnek, a kereszténydemokrata Angela Merkel kancellár viszont elutasítja a javaslatot. A szociáldemokrata Verheugen szerint "transzatlanti" megoldásra van szükség a válságba került autógyár talpra állításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×